Versterking vakonderwijs en ondersteuning zelfstandig ondernemerschap met hulp van de ASML Foundation. Meer dan de helft van de bevolking in Oeganda is jonger dan 15 jaar. Al deze jongeren zijn op zoek naar werk. Het vakonderwijs in Oeganda biedt het immer groeiend aantal jongeren onvoldoende mogelijkheden om beroepsvaardigheden aan te leren, terwijl veel technisch geschoold personeel in Oeganda ingehuurd wordt uit het buitenland. De Prime School voor beroepsonderwijs wil hier verandering in brengen door hun beroepsonderwijs op een hoger plan te brengen, zodat meer kwetsbare jongeren aan het werk kunnen.

 

    

Een mooi plan dat we vanuit Gered Gereedschap graag ondersteunen. En dat vond de ASML Foundation ook. Eén van hun medewerkers heeft het bestuur van de ASML Foundation zo enthousiast gemaakt over onze plannen, dat we samen de Prime School voor Beroepsonderwijs zullen gaan ondersteunen. Doel is om zes klaslokalen in te richten met de juiste machines en gereedschappen zodat jongeren echt praktisch onderwijs kunnen gaan volgen. Op dit moment is dat veelal theoretisch. Vijf leraren zullen, waar nodig, bijgeschoold worden in technische en didactische vaardigheden. Daarnaast gaan we aan de slag om 50 stageplaatsen te creëren waar 100 jongeren per jaar hun vaardigheden in de praktijk kunnen brengen. 100 jongeren die hun diploma gehaald hebben, zullen een individuele gereedschapsset krijgen zodat ze aan de slag kunnen als zelfstandig werkend vakmens.

De ASML Foundation steunt projecten over de hele wereld gericht op inclusief technisch onderwijs voor kwetsbare jongeren. Met steun van de ASML Foundation is Gered Gereedschap in staat om de vakken automechanica en elektrotechniek van de Prime Technische School verder te professionaliseren en te voorzien van de juiste gereedschappen en machines. Dit zorgt ervoor dat jongeren de juiste vaardigheden opdoen om een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Hier profiteren niet alleen zij van, maar ook de familie en de gemeenschap waarin hij of zij actief is.

Meer informatie: www.asml.com/foundation