Partnerorganisatie Wise Initiatives Society Empowerment (WISE) is een community-based organisation die in 2012 werd opgericht in Kabwohe, in Oeganda. Het werd gestart door een groep jongeren die elkaar kenden vanuit de dorpen of parochies waar ze deel van uitmaakten. Ze maakten zich zorgen over de werkloosheid en armoede in veel huishoudens en het gebrek aan kansen om een fatsoenlijk inkomen te verdienen.

 

CENTRUM VOOR ONDERWIJS EN GROEI

Nimusiima Doreen is medeverantwoordelijk voor de programma’s bij WISE: “Ons centrum in Kabwohe-stad vormt de uitvalsbasis voor veel van de activiteiten die we ondernemen op het gebied van vakonderwijs en economische empowerment. Voor de inrichting van dit centrum heeft Gered Gereedschap ons ondersteund met gereedschappen en machines. Zowel startende als meer ervaren vakmensen uit de omgeving worden aangemoedigd om het centrum te bezoeken. Ze kunnen er terecht voor opleiding, training, advies of het huren van gereedschap of een werkruimte. In dit centrum zijn ook grotere machines en diensten beschikbaar. Timmerlieden produceren o.a. bedden en meubilair, lassers produceren en repareren eenvoudige apparatuur.”

De gereedschappen en machines worden ook verhuurd aan scholen in de omgeving. WISE heeft daarnaast een aantal kleinere centra in dorpen in de buurt. Dit maakt onderwijs nog toegankelijker: jongeren kunnen dichtbij terecht om te studeren, kennis en vaardigheden opdoen zonder kosten voor voedsel, verblijf of vervoer. Het aantal jongeren dat een opleiding volgt, is door al deze initiatieven de afgelopen jaren verdubbeld, van 37 in 2020 naar 77 in 2023. Een fantastisch resultaat!

EIGEN KLEDINGBOETIEK

Nimusiima Doreen: “Naast de praktische vaardigheden brengen we de jongeren ook ondernemersvaardigheden bij. Een mooi succesverhaal is Esther, een wees uit het dorp Mushekure Buringo Masheruka die bij ons kwam op 18-jarige leeftijd. We hebben haar een opleiding kunnen geven als kleermaker, dat heeft ze heel goed gedaan! Na afloop van haar opleiding hebben we haar tijdens de afstudeerceremonie een naaimachine kunnen schenken, gekregen van Gered Gereedschap. Ze heeft voor zichzelf nu als doel gesteld dat ze per maand 100 jurken wil maken om te verkopen op markten en in boetieks. Ze verdient daarmee gemiddeld 1.500.000-2.000.000 UGX. Ze bezit nu het Primah boetiekcentrum in Kabwohe-stad!”