Niets te eten, geen thuis, geen onderwijs. Bedelen om in je bestaan te voorzien, overal weggestuurd worden.… voor straatkinderen in steden in Tanzania is dit de dagelijkse realiteit. Ze leven op straat omdat ze geen ouders hebben of omdat deze niet meer voor hen kunnen zorgen. Een gevaarlijk bestaan. Omdat ze ook geen zicht hebben op onderwijs, lijkt hun situatie uitzichtloos. Partner Luilo Youth Vocational Training Center in Tanzania zet zich in voor deze jongeren en realiseert mooie resultaten.

 

Louis Haule en Cherehani Joseph vonden dat er wat moest gebeuren en richtten in 2018 Luilo Youth Vocational Training Center op in Ludewa, Tanzania. Louis Haule: “Onze organisatie zet zich in om straatkinderen op te leiden. We bieden vakopleidingen in verschillende vakrichtingen. Geen formele opleidingen, maar praktische korte opleidingen, gericht op het zelfstandig maken van de jongeren. Na hun opleiding hebben ze voldoende kennis en ervaring om aan het werk te gaan en in hun eigen bestaan te voorzien.”

Door de ondersteuning van Gered Gereedschap maakt het opleidingscentrum een forse groei door. “Eerst konden we alleen maar in theorie onderwijzen, sinds de levering van gereedschappen kunnen we de jongeren écht praktijkonderwijs aanbieden. Alles wat we ontvangen hebben is van goede kwaliteit, dit maakt het onder de knie krijgen van de vaardigheden door de leerlingen een stuk eenvoudiger. Zeker omdat we naast handgereedschappen nu ook elektrisch gereedschap kunnen gebruiken. Het maakt onze opleidingen ook populair: momenteel hebben we 60 leerlingen die een opleiding volgen, zo’n 50 zijn inmiddels afgestudeerd. 120 deelnemers staan op de aanmeldlijst willen graag een vakopleiding volgen. We hebben dan ook 4 extra leerkrachten aangenomen!

We proberen de jongeren ook na hun opleiding te ondersteunen. Zo kunnen ze altijd terecht in ons centrum. 20 van de 50 jongeren die bij ons de opleiding volgden zijn een eigen bedrijf gestart. Een van hen is Hery, hij volgde bij ons de 6 maanden durende opleiding metaalbewerking. We hebben hem vanuit Luilo Youth Vocational Training Center kunnen ondersteunen met o.a. een afkortzaag. Hij heeft nu een eigen werkplaats waar hij zich specifiek richt op het werken met aluminium. Hij verdient nu genoeg om ervan te leven. En ondertussen leidt hij ook nog andere jongeren op! Niet op straat moeten leven, maar een dak boven het hoofd en in je eigen levensonderhoud kunnen voorzien, dat willen we voor al onze leerlingen bereiken.”