Wat doe je met zo’n 50 stuks gestekkerd gereedschap die niet meer gebruikt worden, maar te goed zijn om weg te doen? Marcel Hissink, teamleider en coördinator middelenbeheer bij VolkerRail, kwam na een tip van gereedschapleverancier Rubix bij Gered Gereedschap terecht. Een organisatie die zich inzet om armoede duurzaam te bestrijden door vakmensen in ontwikkelingslanden met gereedschap, kennis en kunde te steunen. Dit doen zij onder andere door gebruikte gereedschappen in te zamelen, op te knappen en op aanvraag te verschepen naar specifieke projecten in ontwikkelingslanden. Marcel nam binnen VolkerRail het initiatief om een structurele samenwerking met de stichting op te zetten.

 

Marcel: “De afgelopen jaren zijn we binnen VolkerRail grotendeels overgestapt van 220V-gereedschap naar nieuw accugereedschap. Omdat we niet meteen wisten wat we met het nog bruikbare oude gereedschap moesten doen, kwam het bij ons op de plank te liggen. Dit ligt inmiddels al jaren onder een dikke laag stof. We zijn blij dat we er nu een goede bestemming voor gevonden hebben. Het idee sluit ook mooi aan op onze duurzaamheidsmissie, waarbinnen we samen bouwen aan een betere levenskwaliteit. Dankzij meerdere initiatieven staan we op het hoogst haalbare niveau van de CO2-prestatieladder (trede 5). Een niveau dat we graag vasthouden en waar we ons voor blijven inzetten.”

Bij de inzameling gaat het om gereedschappen en machines van VolkerRail zelf. De focus ligt daarbij op (elektrische) handgereedschappen zoals die gebruikt worden in de uitvoerende techniek. Deze zullen vanuit vier VolkerRail locaties (Zaandam, Utrecht, Rotterdam en Almelo) overgedragen worden aan lokale Gered Gereedschap werkplaatsen voor verdere verwerking. Daarnaast biedt VolkerRail ook financiële ondersteuning door middel van een donatie, zodat het mogelijk is om de ingezamelde gereedschappen op te knappen en te verschepen naar Afrika. Met dit bedrag zal Gered Gereedschap het Don Bosco Youth Technical Institute in Malawi kunnen voorzien van een deel van de door hen gevraagde gereedschappen.

Samen met zijn collega’s werkt Marcel ook intern aan het creëren van een stukje bewustwording. Daarom worden medewerkers opgeroepen om zich ook in te zetten voor Gered Gereedschap door hun gebruikte privégereedschap in te leveren. Inmiddels weten meerdere collega’s hun weg naar een van de 400 inzamelpunten van Gered Gereedschap in Nederland al te vinden. Marcel: “Het geeft een goed gevoel om samen anderen te helpen, vooral in deze tijd. We hebben allemaal last van de gevolgen van corona, maar ik denk dat de mensen in ontwikkelingslanden misschien wel het hardst getroffen worden van ons allemaal. Hoe mooi is het dan dat we hen op deze manier extra kansen kunnen bieden en kunnen helpen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan.”