Je kennis als meubelmaker overdragen aan collega’s in ontwikkelingslanden, hen voorzien van de juiste gereedschappen en hen zo helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat is één van de doelen van De Vliegende Meubelmakers. Ook deze zomer vlogen ze weer uit en ook deze keer weer met gereedschap van Gered Gereedschap.

 

    

In 2005 gingen De Vliegende Meubelmakers voor het eerst op pad. Samen met een groep studenten van het Hout en Meubileringscollege vloog ze naar Sri Lanka om daar hulp te bieden aan de bevolking die getroffen waren door de tsunami. Deze succesvolle hulpactie leidde tot de oprichting van De Vliegende Meubelmakers. De stichting heeft iedere zomer een aantal kortlopende zomerprojecten, gericht op kennisoverdracht, culturele uitwisseling en het maken van meubels met een lokaal doel. De projecten worden uitgevoerd met vrijwilligers van alle leeftijden die handig zijn met hout.

 

In Bangladesh werd dit jaar CRP ondersteund. Deze organisatie biedt ondersteuning aan mensen met een handicap met als doel de zelfstandigheid te vergroten. Enerzijds door aangepast meubilair of hulpmiddelen, anderzijds door vaardigheden aan te leren. De meubelmakers boden ondersteuning op beide vlakken. In Kenia werd Women Skills Building ondersteund. Dit project in Nairobi wil graag jongeren uit hun achterstandspositie halen door kennis en vaardigheden bij te brengen. De meubelmakers hielpen bij de inrichting van een werkplaats met gereedschappen en leerden jongeren hiermee te werken. Zo kunnen zij producten maken die zij kunnen verkopen, om daarmee een inkomen te genereren.