Vrouwen zijn veelal de drijvende kracht achter sociale verandering in ontwikkelingslanden. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen meer investeren in het welzijn van hun gezin en voorrang geven aan zaken als gezondheidszorg, voedsel en onderwijs. Veel van de projecten die Gered Gereedschap ondersteunt zijn er dan ook op gericht om het leven van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door hen sociaal en financieel onafhankelijk te maken.

 

Dat begint met goed onderwijs: ‘Iedereen moet wat ons betreft de kans krijgen een opleiding te volgen.’ zegt Hope Nabirye van Bugembe Womens Group in Oeganda. ‘We houden de kosten voor deelname aan onze cursussen daarom bewust zo laag mogelijk. Soms leiden we cursisten zelfs gratis op als ze het cursusgeld niet kunnen betalen.’ Omdat de (jonge) vrouwen vaak ook de zorg voor hun gezin hebben is het volgen van een opleiding niet altijd eenvoudig. Het vraagt dan extra inzet en motivatie om toch door te gaan.

 Met het aanleren van een vak wordt het zelfvertrouwen vergroot, wat bijdraagt aan een positief gevoel van eigenwaarde bij de jonge vrouwen. Hope Nabirye: “Veel cursisten die bij ons een cursus volgen, hebben een laag zelfbeeld. Ze denken dat ze weinig kunnen veranderen aan hun situatie. Wij laten ze ervaren dat dat niet zo is.’ Dat ondervond ook Shirazu Amartha, leerling kleermaakster bij partner WUDEP in Ghana: ‘Sinds ik met deze opleiding begonnen ben, heb ik het gevoel dat ik best wel wat kan. Ik heb nu echt het idee dat ik wat van mijn leven kan maken.’

Naast het aanleren van het vak worden de jonge vrouwen door onze projectpartners ook vaak getraind in het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden en krijgen ze onderricht in financiën. Ze worden hierdoor zelfstandiger waardoor vroegtijdige huwelijken en zwangerschappen worden voorkomen. Dit leidt tot een stabielere toekomst voor de volgende generatie. Ook worden ze ook gestimuleerd om hun eigen bedrijf op te starten. Zoals Maria Nakyanzi, die opgeleid werd tot kleermaakster bij Villa Maria Hospital Home Care Program in Oeganda: ‘Na mijn opleiding ben ik als zelfstandige gaan werken en heb ik geld gespaard om mijn eigen naaimachine te kunnen kopen. Met het kleermaken verdien ik  geld om inkopen te doen en het schoolgeld voor mijn zoon te betalen. Ook help ik anderen als ze krap zitten.”