‘NU WETEN WE HOE GOED GEREEDSCHAP ER UIT ZIET!’

Het Chipole Vocational Training Centre (VTC) in Tanzania leidt kwetsbare jongeren op tot kleermaker, timmerman, automonteur, elektricien of loodgieter. Goed vakonderwijs en training in ondernemerschap bereiden de jongeren voor op een zelfstandig bestaan.

Het opleidingscentrum is opgericht door Benedictijner zusters en ligt in de buurt van de provinciestad Songea. Vorig jaar heeft het centrum van ons een zending opgeknapt gereedschap voor de praktijklessen ontvangen. Dat het gereedschap zeer goed van pas komt, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de leerlingen.

Nu veel praktische ervaring opdoen.

“De tools van Gered Gereedschap maken het mijn klasgenoten en mij mogelijk om niet alleen theoretische kennis maar ook veel praktische ervaring tijdens onze opleiding op te doen,” schrijft Jackson Thobias Mapara. Jackson komt uit een arm boerengezin. Sinds het overlijden van zijn vader staat zijn moeder er alleen voor. Dit jaar rondt hij zijn opleiding tot elektricien af. Ook Aden Aidan Ndinguru, automonteur in opleiding, benadrukt het grote nut van het gereedschap om praktijkervaring op te doen: “Voordat we het gereedschap van Gered Gereedschap ontvingen, hadden we weinig apparatuur in onze garage. Nu weten we ook echt hoe goed gereedschap eruit ziet en leren we er ook mee werken.”

Na zijn opleiding wil Aden zijn ouders ondersteunen die nu moeten rondkomen van een klein inkomen uit hun boerenbedrijfje. “Onze leerlingen behoren tot de meest kwetsbaren in de samenleving,” schrijft docent autotechniek Adolphe Aidan Komba. “Met het gereedschap uit Nederland krijgen zij een goede vakopleiding en daarmee een kans op een betere toekomst.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Toegang tot praktijkonderwijs voor 154 jongeren

OVERIGE DETAILS

     Songea, Tanzania
     Leren
     Gereedschappen en machines
     Vakgebied: autotechniek, elektrotechniek, metaalbewerking, metselen, houtbewerking, kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

PROJECT IN BEELD