‘VOLOP NIEUWE KANSEN VOOR KAMEROENESE JONGEREN MET EEN BEPERKING.’

Gered Gereedschap is al sinds lange tijd actief in Kameroen. Strategic Humanitarian Services (SHUMAS) is een van de organisaties die meerdere keren gereedschap en machines van Gered Gereedschap heeft ontvangen. Deze organisatie zet zich al sinds 1997 in om de levens van Kameroeners te verbeteren. Het doel is om de armste mensen en mensen met een beperking in Kameroen een beter leven te geven.

Kansen voor iedereen

Gered Gereedschap sprak Ndzerem Stephen Njodzeka, de oprichter en directeur van SHUMAS. Ndzerem: “Ik ben zelf opgegroeid in een arm gezin. Dit was niet altijd makkelijk en ik wilde mijn familie graag helpen. Door te werken als juridisch adviseur voor verschillende bedrijven kon ik mijn familie en mezelf onderhouden. Maar het overgrote deel van de mensen om mij heen leefde nog steeds in armoede. Daarom wilde ik mij ook inzetten voor de samenleving.” Met deze gedachte heeft hij in 1997 SHUMAS opgericht. SHUMAS heeft als missie om levens te verbeteren en armoede te bestrijden.

Focus op onderwijs

SHUMAS werkt door heel Kameroen en biedt op verschillende manieren hulp. Zwaartepunt ligt daarbij op onderwijs. De afgelopen jaren heeft SHUMAS maar liefst 600 klaslokalen gebouwd door heel Kameroen en verschillende technische scholen voorzien van gereedschap. Stephen Njodzeka: “Maar liefst 90% van de tools komt van Gered Gereedschap. Wanneer dorpen en scholen aangeven dat ze gereedschap nodig hebben, schiet SHUMAS ze te hulp. Het gereedschap wordt gebruikt tijdens de praktijklessen en draagt bij aan de technische kennis van studenten.”

Vakonderwijs voor jongeren met een beperking

SHUMAS heeft speciaal voor jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking een revalidatiecentrum waar vakonderwijs gegeven wordt. In dit centrum kunnen mensen opgeleid worden tot bijvoorbeeld kleermaker of schoenmaker. Een van hen is Johnson Nsungnying. “Woorden kunnen niet omschrijven hoe dankbaar ik ben voor wie ik ben geworden dankzij SHUMAS en de schoenen die ik heb leren maken met het gereedschap van Gered Gereedschap”, zegt Johnson met een brede glimlach op zijn gezicht als hem gevraagd wordt naar zijn ervaring met SHUMAS. Johnson is een gehandicapte jonge man die, zoals velen in zijn situatie, worstelde met zijn eigenwaarde. Eerst zag hij zichzelf niet als iemand die iets kon bereiken. Met slechts een beetje hoop verhuisde hij van zijn dorpje naar Bamenda, nadat hij op de radio had gehoord over SHUMAS.

Het lijkt erop dat het zijn lot was om in aanraking te komen met SHUMAS; de vrijwilligers kwamen naar hem toe op het moment dat hij voor hun huis zat.
Hij realiseerde zich dat dit de kans van zijn leven was: “Ik zei tegen mezelf, ik kan deze kans niet laten gaan; het is NU of NOOIT”. Hij meldde zich als student aan het SHUMAS revalidatiecentrum en begon zijn training als schoenmaker. Johnson zal volgend jaar dankzij de training die hij heeft gekregen afstuderen. Klaar voor een zekere toekomst als schoenmaker!

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Praktijkonderwijs voor 1000 jongeren

OVERIGE DETAILS

     Bamenda, Kameroen
     Leren
     Gereedschappen voor scholen
     Vakgebied: schoenmaken, kleermaken, houtbewerking, elektrotechniek, metselen.

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

PERSOONLIJKE VERHALEN

Zij profiteerden van onze steun.


Johnson Nsungnying
Leerling Schoenmaker

“Ik geloof niet dat ik ook maar enige mogelijkheid zou hebben om deze schoenen te maken zonder het gereedschap van Gered Gereedschap. En daarvoor ben ik heel dankbaar.”


Leslie Bessem
Leerling Elektrotechniek

“Het is dankzij het steun van Gered Gereedschap dat we nu elke week praktijklessen krijgen. Eerst hadden we deze lessen niet, omdat we geen gereedschap hadden om te oefenen. Maar nu hebben we ze wel; het is niet zomaar gereedschap, maar ook betrouwbaar gereedschap.”

PROJECT IN BEELD