VOOR DIE MEIDEN ZIJN DIE NAAIMACHINES ENORM BELANGRIJK!

Maria Nakyanzi, kleermaakster Villa Maria Hospital Home Care Program

Als alleenstaande moeder kon Maria Nakyanzi nauwelijks het hoofd boven water houden. “Ik werkte, maar verdiende gewoon te weinig. 120.000 Ugandese Shillings (ongeveer € 28) per maand is niet genoeg om fatsoenlijk rond te kunnen komen. Helemaal als je een kind hebt. Nu heb ik naast dat salaris extra inkomen uit mijn kleermakersbedrijfje.”

Maria is opgeleid tot kleermaakster door docenten van het Villa Maria Hospital Home Care Program. Deze organisatie verzorgt vakopleidingen in Zuid-Oeganda en richt zich daarbij vooral op kwetsbare groepen, zoals zoals alleenstaande moeders als Maria. Gered Gereedschap ondersteunt haar daarbij door de levering van gereedschap, apparatuur en naaimachines. “Omdat we die door Gered Gereedschap geleverde naaimachines tijdens de lessen konden gebruiken,” zegt Maria, “konden de docenten ons een goede vakopleiding geven. Na mijn opleiding ben ik zelfstandig gaan werken en heb ik geld gespaard om mijn eigen naaimachine te kunnen kopen.” Maria wijst vol trots naar de naaimachine die voor haar staat. “Met het kleermaken verdien ik nu drie keer zoveel meer bij dan mijn gewone salaris. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet een nieuwe opdracht krijg om iets te maken. Zo verdien ik het geld om inkopen te doen en de schoolspullen en het schoolgeld voor mijn zoon te kunnen betalen. Ook help ik anderen als ze krap zitten.”

Maria heeft nog steeds contact met andere afgestudeerde cursisten van de kleermakersopleiding: “Met de machines die ze na het afronden van hun opleiding meegekregen hebben, zijn ze ook zelfstandig aan de gang gegaan. Ze verdienen nu zelf de kost en kunnen hun families financieel ondersteunen. Die naaimachines zijn ontzettend belangrijk. Vooral voor meisjes. Door een vak als kleermaakster te leren, kunnen ze hun eigen geld verdienen en raken ze niet afhankelijk van anderen die misschien wel slechte bedoelingen met ze hebben. Door met behulp van die naaimachines een goed vak te leren, kunnen die meiden financieel op eigen benen staan en aan hun eigen toekomst werken. Wat dat betreft, kun je nooit genoeg naaimachines in voorraad hebben” zegt Maria lachend.

 

DANKZIJ GERED GEREEDSCHAP KUNNEN WE ONZE BELOFTES NAKOMEN

‘Toen de gereedschapsets en de naaimachines van Gered Gereedschap vorig jaar arriveerden, sprong ik een gat in de lucht.” zegt Davis Ssenabuya, coördinator van het Villa Maria Hospital Home Care Program in Masaka. Dankzij Gered Gereedschap kunnen we nu onze beloftes nakomen. En van een handjevol cursisten is het aantal deelnemers aan onze opleidingen gestegen tot ruim vijftig.

     Masaka, Oeganda
     Leren
     Gereedschap voor scholen
     Autotechniek, houtbewerking, metselen, kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN VILLA MARIA HOSPITAL HOME CARE PROGRAM:

Zij profiteerden van onze steun.


Muwesi Julius
leerling timmerman

 ‘Ik wil mijn opleiding afronden en hier in de stad een timmermansbedrijf beginnen. Dan kan ik van hieruit mijn moeder en mijn broers en zussen financieel ondersteunen. Mede door het gereedschap dat we gekregen hebben, kan ik nu van die toekomstplannen maken.”

Lees verder


Yusuf Kalimunda
leraar / lasinstructeur

 “Het door Gered Gereedschap aangeleverde gereedschap is hier amper te krijgen en dan ook nog eens ontzettend duur. Je kunt je dus wel voorstellen dat we heel blij waren toen die gereedschapsets hier aankwamen. Ik ben ze meteen gaan gebruiken in mijn lessen.”

Lees verder


Alex Kaweesi
lasser

 ‘Toen we gereedschap kregen van Gered Gereedschap, kon ik tijdens de les ook praktisch aan de slag. En daar gaat het natuurlijk om. Aan theorie alleen heb je niks.”

Lees verder


Bukenya Francis
leraar meubelmaken / houtbewerking

 ‘Ik geef les aan jongeren zodat ze een goed vak leren. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen en glijden ze niet af in de criminaliteit. Jongeren die ik les heb gegeven, hebben nu hun eigen timmermansbedrijfje.”

Lees verder