Mevrouw Lohman is met haar 88 jaar nog altijd actief voor Gered Gereedschap. Zij steunt Gered Gereedschap al minstens 30 jaar op een heel bijzondere manier door zelf gereedschap in te zamelen. “In Afrika zitten ze te smachten om een schroevendraaier om iets in elkaar te zetten. Dat zijn de mensen waar ik het voor doe!” zegt ze.

Toen Gered Gereedschap nog maar net bestond, plaatste de stichting een oproep in een krantje om gereedschap in te zamelen. Het gereedschap zou worden opgeknapt en naar Afrika gaan. De parochie waar mevrouw Lohman lid van was, pikte dit bericht op en alle leden van de parochie zochten hun schuren en zolders af naar gereedschap wat zij niet meer gebruikten. Al dit gereedschap moest ergens worden verzameld. Mevrouw Lohman en haar man wilden hun schuurtje wel opofferen als opslag. Samen met een aantal kerkleden brachten zij het gereedschap naar Gered Gereedschap in Amsterdam.

Mevrouw Lohman en haar man vonden het zo’n kleine moeite om gereedschappen in ontvangst te nemen en tijdelijk op te slaan in hun schuur, dat zij dit al die jaren bleven doen. Nog steeds neemt mevrouw Lohman gereedschap aan om in haar schuur op te slaan totdat een chauffeur van Gered Gereedschap de spullen op komt halen.

In het begin waren het vooral leden van de parochie die spullen langs kwamen brengen. “Die mensen zag je immers wekelijks. Maar op een gegeven moment plaatsten wij zelf wel eens een advertentie in het plaatselijke krantje hier om reclame te maken dat mensen hun gereedschap niet weg moeten gooien, maar dat ze het naar mij toe kunnen brengen,” zegt mevrouw Lohman.

Mevrouw Lohman vindt het belangrijk dat we aan de mensen in Afrika denken. “In Afrika kunnen ze geen gereedschap kopen. Dan kunnen we het toch beter aan hen geven. Zij kunnen het heel goed gebruiken. Bij de werkplaats gaan ze het gereedschap allemaal blinkend maken en oppoetsen en dan kan het met de boot naar Afrika. In een land waar ze zitten te smachten om een schroevendraaier om iets in elkaar te zetten, dat is waar je het voor doet. In Nederland is iedereen zo rijk. Iedereen hier kan miljonair worden als je een beetje zuinig leeft. Wij zijn echt heel rijk hoor!”