‘EEN PAAR OEGANDESE SCHOENEN. DAAR HELPEN WE VELE SCHOENMAKERS EEN STAP MEE VOORUIT!’

Julius Emwogu, Apex Leather Works, Oeganda

Vele mensen in Oeganda leven in armoede. Dat betekent dat er vaak maar net genoeg geld is voor eten en drinken. Om alle gezinsleden dan ook nog te voorzien van kleding en schoenen is vaak onmogelijk. Veel kinderen lopen dan ook rond op goedkope sandalen of soms zelfs blootsvoets. Dat is waar Apex Leather Works in Oeganda iets aan wil doen. Deze sociale organisatie heeft zich tot doel gesteld om kwalitatief goed schoeisel ook betaalbaar te maken voor de allerarmsten.

Ervaringen van Julius Emwogu, oprichter van Apex, liggen daar aan ten grondslag: ‘Als kind liep ik dagelijks 8 kilometer op en neer naar school. Wij waren zo arm dat er geen geld was voor schoenen. Ik liep dan ook blootsvoets, met pijnlijk gescheurde voeten tot gevolg. Daar werd ik vaak mee gepest.’ Het inspireerde Julius om op latere leeftijd Apex op te zetten. Opdat de huidige jongeren niet mee hoeven te maken wat hij meegemaakt heeft.

Opleidingen voor jonge schoenmakers

Julius wil met zijn organisatie zoveel mogelijk kansen bieden aan de lokale bevolking: ‘Veel van de schoenen die in Oeganda verkrijgbaar zijn worden geïmporteerd. Wij willen echter graag lokaal produceren, en daarmee kansen bieden aan bijvoorbeeld lokale leveranciers. Door de huiden en vellen die we nodig hebben voor het maken van onze produkten zoveel als mogelijk van hen te betrekken. Maar ook door jongeren de kans te bieden opgeleid te worden tot schoenmaker. Denk daarbij aan hands-on trainingen die zo’n 8 maanden duren. Na afloop heeft de student voldoende vaardigheden aangeleerd om eenvoudige produkten te maken zoals sandalen.’ De afgelopen jaren heeft Apex op die manier zo’n 40 jongeren getraind tot schoenmakers. Een aantal daarvan startte hun eigen succesvolle bedrijfjes, een aantal van hen zijn werkzaam bij Apex zelf.

Er is voldoende vraag naar de artikelen die Apex maakt. De organisatie heeft echter niet de middelen om uit te breiden. Daarom vraagt het Gered Gereedschap om hulp. Julius: ‘Met de gevraagde gereedschappen en machines zijn we in staat om nog meer jongeren op te leiden. Trainees die in het verleden opgeleid zijn kunnen we opnieuw oproepen; hun kennis en ervaring kan worden opgefrist. En er is ruimte om nog meer schoenmakers aan het werk te helpen. Dan kunnen we nog meer arme jongeren van goed schoeisel voorzien!’

Doe mee!

Helpt u Julius Emwogu en de mensen van Apex Leather Works om meer jongeren op te leiden tot schoenmaker? Steun dan dit project! Er is totaal € 4.833 euro nodig. Iedere gift is welkom. Voor 25 euro kunnen we al een set gereedschap leveren. U kunt uw bijdrage via iDEAL op onze website: www.geredgereedschap.nl/doneer

Mede namens Julius Emwogu alvast bedankt voor uw hulp!

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

     Versterking opleidingsprogramma en productie schoenmakerswerkplaats 

OVERIGE DETAILS

     Soroti, Oeganda
     Leren
     Levering van gereedschappen en machines
     Vakgebied: schoenmaken
     50 jongeren

BENODIGD BUDGET

     € 4.833

Doe mee! Ondersteun dit project met een gift

LOCATIE

KOM OOK SAMEN MET ONS IN ACTIE VOOR:

NOG MEER EX-GEVANGENEN AAN DE SLAG ALS VAKMAN OF VROUW

Iedereen verdient een 2e kans in het leven. Onder dat motto biedt Music Crossroads in Malawi ex-gevangen een opleiding aan tot metaalbewerker. De opleiding – die mede samen met Gered Gereedschap opgestart werd in 2017 – is een groot succes: 360 jongeren volgden al een opleiding. Om nog meer jongeren te kunnen helpen is uitbreiding noodzakelijk.

     Lilongwe, Malawi
     Leren
     Complete werkplaatsen
    Metaalbewerking, Kleer- en schoenmaken
     Benodigd budget: € 108.000

      Lees meer

EEN PAAR OEGANDESE SCHOENEN HELPT VELE SCHOENMAKERS VOORUIT

Als je arm bent is er vaak niet voldoende geld voor goed schoeisel. Daar probeert Apex Leather Works iets aan te doen. Door betaalbare schoenen lokaal te produceren en tegelijkertijd kansen te bieden aan de lokale bevolking. Bijvoorbeeld door jongeren op te leiden tot schoenmaker. Met meer gereedschappen kan Apex haar opleidingsplekken verder uitbreiden!

     Soroti, Oeganda
     Versterking onderwijs en produktie
     Gereedschappen en machines
     Vakgebied: schoenmaken
     Benodigd budget: € 4.833

      Lees meer

EEN BETER BESTAAN ALS AUTOMONTEUR IN OEGANDA

Het doel: een betere toekomst bieden aan 100 kansarme jongeren per jaar door hen op te leiden tot automonteur. Daarnaast: de kans op werk te vergroten door jaarlijks 50 ervaren automonteurs bij te scholen. Maar ook: meer opdrachten door de monteurs via een app in contact te laten komen met autobezitters die op zoek zijn naar een vakman om hun auto te onderhouden of te repareren. 

     Kampala, Oeganda
     Leren, Ondernemen
     Gereedschappen & Machines, Kennisoverdracht
     Motorvoertuigentechniek
     Benodigde financiering: € 49.590

      Lees meer