‘MET HET NAAIATELIER HELPEN WE JONGE KLEERMAAKSTERS ÉCHT OP EIGEN BENEN TE STAAN!’

Hope Nabirye, directeur Bugembe Women’s Resource Centre

Empowerment of Women and Youth, daar draait het om bij het Bugembe Women’s Resource Centre in Oeganda. Drijvende kracht achter de organisatie is Hope Nabirye.

‘We bieden hier opleidingen aan voor de allerarmsten uit de omgeving. We leren ze naaien, breien en borduren zodat ze aan de slag kunnen als kleermaakster. Ook geven we ze levensvaardigheden mee met lessen over bijvoorbeeld gelijkheid van man en vrouw en werken we aan hun zelfvertrouwen. Doel is dat ze doorgroeien tot zelfstandige vrouwen die op eigen benen kunnen staan.’

Maar de realiteit is weerbarstig. Hope: ‘Er is nauwelijks werk bij bedrijven, de enige optie is dat ze voor zichzelf beginnen. Daar hebben ze een eigen naaimachine voor nodig, maar de meesten hebben daar het geld niet voor. Bovendien ontbreekt het veelal aan ondernemersvaardigheden. Zo vallen ze vaak toch weer terug in hun oude leven.’

Het naaiatelier: thuis voor ondernemende kleermaaksters

En daar wil Hope iets aan doen. ‘Ik heb Gered Gereedschap gevraagd om te helpen bij het opzetten van een Naaiatelier. Vanuit hier willen we de kleermaaksters met kennis, vaardigheden en middelen ondersteunen. We zullen het atelier uitrusten met professionele naai-, brei- en borduurmachines. De vrouwen kunnen hier een werkplek huren of machine lenen waarmee ze thuis aan de slag kunnen. We zullen toegang bieden tot micro leningen en een marktplaats opzetten voor vraag- en aanbod van werk. Ook zullen we trainingen verzorgen om de ondernemersvaardigheden te vergroten.’

Samen sterker door coöperaties

Om de samenwerking tussen de kleermaaksters te stimuleren zullen in de omgeving ook kleine corporaties worden opgericht. Hope: ‘Door samen te werken zijn ze sterker. Samen kunnen ze grotere opdrachten uitvoeren en kunnen ze als backup voor elkaar fungeren als een van hen met tegenslag te maken heeft. Met deze Sisters Making A Difference (SMAD) groepen richten we ons op de meest kansarme groepen. We creëren een omgeving waarin jonge vrouwen de kans durven te pakken om voor zichzelf te kiezen en een zelfstandig bestaan op te bouwen. We verwachten zo’n 275 jonge vrouwen per jaar een steun in de rug te kunnen bieden naar een leven zonder armoede. ‘

Doe mee!

Help je mee zodat we samen met Bugembe Women’s Resource Centre dit Naaiatelier op kunnen richten? Steun dan dit project! Voor € 50 euro kunnen we al een naaimachine verzorgen. Iedere gift is welkom. Je kunt je bijdrage eenvoudig overmaken via iDEAL, hier op onze website: www.geredgereedschap.nl/doneer. Je kunt het ook overmaken op rekening NL 34 TRIO 021 21 12 430 t.n.v. Stichting Gered Gereedschap, Amsterdam. 

Alvast bedankt voor je hulp!

WAT WILLEN WE BEREIKEN?

     Bouw, inrichting en start van een professioneel naaiatelier ter ondersteuning van jonge zelfstandig werkende kleermaaksters in Bugembe, Oeganda. Vanuit het naaiatelier ondersteuning met kennis, vaardigheden, middelen en trainingen.

OVERIGE DETAILS

     Bugembe, Oeganda
     Leren, Werken, Ondernemen
     Huisvesting, Naaimachines, Trainingen, Microkredieten, Verhuur
     Kleermaken
     275 kleermaaksters per jaar

BENODIGD BUDGET

     € 200.000

Doe mee! Ondersteun dit project met een gift

HOE JIJ KAN HELPEN


Naaimachine

50 euro

Naaimachine ten behoeve van de inrichting van het naaiatelier. De kleermaaksters kunnen hier een werkplek huren of een machine lenen waarmee ze thuis aan de slag kunnen.

Help mee! Doneer direct online


Ondernemerstraining

280 euro

Met on the job coaching en speciale trainingen leren de kleermaaksters ondernemersvaardigheden en meer over financiën, marketing en soft skills zoals creativiteit. Dat verhoogt de kans dat ze zullen slagen als zelfstandig ondernemer.

Help mee! Doneer direct online


Microkrediet

140 euro

Een kleine lening kan net het verschil maken voor de kleermaakster tussen wel of geen werk. Hiermee kunnen ze materialen aanschaffen zoals stoffen of garen. Of investeren in de aanschaf van een naaimachine.

Help mee! Doneer direct online


Life skills training

140 euro

Om uit te groeien tot krachtige jonge volwassenen, is het van cruciaal belang dat jongeren belangrijke levensvaardigheden leren. Door gebrek aan opleiding ontbreken deze bij veel jongeren. Daarom zullen de aangesloten kleermaaksters zo’n training aangeboden krijgen.

Help mee! Doneer direct online

LOCATIE

PROJECT IN BEELD