Jarenlang was Theo Klaver uit Ilpendam actief als timmerman en maakte hij de meest mooie producten. Niet alleen op zijn werk – hij was scheepstimmerman – , maar ook in zijn vrije tijd thuis, waar bij bedden, kasten en zelfs altaren en spreekgestoeltes maakte voor de kerk.

 

Na het overlijden van zijn vader, stond zijn zoon Peter voor de taak om een zinvolle bestemming te vinden voor het gereedschap dat zijn vader zo lang had gekoesterd. Zijn keuze viel op Gered Gereedschap. De gedachte dat het gereedschap van zijn vader een nieuwe betekenis zou krijgen en vakmensen in Afrika ermee een zelfstandig bestaan konden opbouwen, maakte het voor Peter een makkelijke keuze.

[tekst loopt door na de video]

Jan Leijtens, werkzaam in de werkplaats in Amsterdam, nam de gereedschappen dankbaar in ontvangst. Samen met zijn collega’s knapte hij ze op en stelde hij een prachtige set gereedschap samen, die vervolgens naar Oeganda werd verscheept.

In Oeganda werden deze gereedschappen overhandigd aan Tom Kakaire, een 35-jarige timmerman uit het Iganga-district. De gereedschappen brachten niet alleen meer plezier en waardering in Tom’s werk, maar droegen ook bij aan de groei van zijn klantenbestand en inkomen. Tom deelde zijn vreugde: “Dankzij deze gereedschappen waardeer ik het timmerwerk waarvoor ik ben opgeleid nog meer. Ik geniet nu van mijn vak omdat ik met dit gereedschap producten kan maken die niet alleen voor mij, maar ook voor mijn klanten plezierig zijn. Ons klantenbestand is gegroeid, evenals onze inkomsten. Dit heeft niet alleen geleid tot een grotere waardering voor ons vakmanschap, maar stelt ons ook in staat om voor onze gezinnen te zorgen. Klanten zijn steeds meer tevreden over onze producten, en de toekomst ziet er rooskleurig uit!”