Tanzania Agricultural Modernization Association (TAMA) in Tanzania en Suglo’s Women’s Association in Ghana ontvingen van ons de afgelopen jaren gereedschappen en machines. Hoe vergaat het de organisaties sindsdien? Een korte update.

 

TANZANIA AGRICULTURAL MODERNIZATION ASSOCIATION (TAMA)

In Bukoba werkt Gered Gereedschap samen met de Tanzania Agricultural Modernization Association (TAMA). Deze organisatie wist de afgelopen twee jaar mede dankzij onze steun maar liefst 146 jongeren een vakopleiding te bieden als timmerman, metselaar, elektrisch installateur en kleermaker. Ruim de helft van de studenten is vrouw en alle studenten zijn afkomstig uit de armere lagen van de bevolking.

De opleiding bij TAMA stelde veel van deze jongeren in staat om voor zichzelf te beginnen. Zoals Bosco Andrea. Hij rondde met succes zijn opleiding als timmerman af. Zo succesvol zelfs dat hij meteen bij TAMA in dienst kon komen als vakdocent. Dat doet hij nu met veel plezier. Met de verkoop van producten uit de leswerkplaats heeft hij een klein aanvullend inkomen.

De opleiding bij TAMA is behoorlijk intensief. Per dag volgen de studenten vijf uur praktijklessen en ook nog eens twee uur theorie. Resultaat is wel dat zij al na drie maanden de basisvaardigheden behoorlijk onder de knie hebben. In de rest van het jaar verschuift de nadruk steeds meer naar stages om het opzetten van een eigen bedrijf of vaardigheden als werknemer te leren. Dat werpt vruchten af: 87 procent van de afgestudeerden slaagt erin zelf een bedrijfje op te zetten of ergens in dienst te komen. 

SUGLO WOMEN’S ASSOCIATION

In Ghana verzorgt Suglo Women’s Association driejarige vakopleidingen voor vrouwen. Gered Gereedschap leverde machines en gereedschappen waarmee het afgelopen jaar 150 vrouwen tot  vakvrouw geschoold zijn. Suglo verzorgt opleidingen op het gebied van houtbewerking en kleding maken of herstellen. Van de afgestudeerden hebben er inmiddels 143 een eigen bedrijf opgezet. Dat betekent dat voor 95 procent de opleiding succesvol is geweest.

  

Dat blijkt ook uit de toename in inkomen die Suglo onder voormalige studenten signaleert. De organisatie is dan ook zeer actief in toeleiding tot ondernemerschap en de arbeidsmarkt. In samenwerking met een organisatie voor microfinanciering is een constructie bedacht, waarbij Suglo in eerste instantie garant staat voor de leningen van afgestudeerden die willen starten als ondernemer. Komen er eenmaal inkomsten binnen, dan zijn de bedrijfjes kredietwaardig genoeg om zelf te kunnen lenen, of de lening af te betalen. Het succes van deze aanpak heeft van Suglo een populair  opleidingsinstituut  gemaakt. Meer jonge vrouwen krijgen nu de kans een opleiding te volgen.