Gered Gereedschap helpt de Riverside Model School in Oeganda om kwetsbare groepen een opleiding te bieden. Zo kunnen alleenstaande moeders in de school een opleiding tot kleermaakster volgen en krijgen weeskinderen er een primaire schoolopleiding.

 

“We hebben de naai- en schrijfmachines ontvangen!” mailde  Paul Katuramu ons . Paul is het schoolhoofd van de Riverside Model School in de Oegandese provinciestad Kasese. Zijn school is opgericht in 2008 met als doel opleidingen te verzorgen voor kwetsbare groepen in Kasese. Zo kunnen alleenstaande moeders in de school een opleiding tot kleermaakster volgen en krijgen weeskinderen er een primaire schoolopleiding. “We zijn er voor de armsten van de armen,” zegt Ernest Bwambale, een van de onderwijzers aan de school. “De meeste leerlingen krijgen thuis maar een maaltijd per dag.” Om de Riverside Model School te steunen heeft Gered Gereedschap vorig jaar dertien schrijfmachines en zeventien naaimachines naar Kasese gestuurd.

Een opgetogen Paul Katamaru liet ons direct weten dat hij de zending had ontvangen. Bij zijn mail voegde hij enkele foto’s van de aankomst van de machines. Inmiddels zijn de schrijf- en naaimachines volop in gebruik tijdens de lessen. “Door te werken met de door Gered Gereedschap geleverde machines doe ik nuttige ervaring op,” zegt Juliet Biira, alleenstaande moeder en cursist aan de school. “ Ik heb een grote stap vooruit in mijn leven gezet en kan nu anderen helpen die in net zo een moeilijke situatie verkeren als ik.”