Op afstand kun je veel doen, maar het is altijd effectiever om ter plaatse te zijn. Vandaar dat we periodiek onze partners in Afrika bezoeken. Begin dit jaar collega’s René Rutte en Ellen van Puffelen naar Oeganda gegaan om een aantal projecten te evalueren die we de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd.

 

De eerste stop was Kimuna Technical Services en Makanika in Kampala. Het doel van het project is het verbeteren van de kwaliteit van het werk van automonteurs. Bij de technische school Kimuna van Mathias Kironde is een complete autogarage ingericht: ‘Gered Gereedschap heeft de opleiding een enorme boost gegeven! De leerlingen kunnen nu ervaring opdoen met apparatuur dat ze in de praktijk tegen komen. Omdat ze auto’s van echte klanten repareren, leren de leerlingen ook sociale vaardigheden.’ Michael Katagaya van Makanika (een digitale service die autobezitters aan monteurs koppelt) was ook tevreden: ‘De bij ons aangesloten monteurs zijn bijgeschoold in technische en commerciële vaardigheden en doen hun werk nu beter. We merken echt dat het aantal klachten bij de klantenservice sterk is afgenomen’.

Ook het ondersteunen van drie technische scholen in de regio Jinja bleek een succes. Door het inrichten van de praktijklokalen met benodigde gereedschappen en machines is de vaardigheid van de leerlingen enorm toegenomen. Ons project heeft ervoor gezorgd dat er netwerken zijn ontstaan; betere samenwerking tussen de scholen onderling, maar ook tussen werkgevers en de scholen. Hierdoor is het makkelijker om het curriculum aan te sluiten op de behoeften in het bedrijfsleven en stageplaatsen te organiseren.

Het uiteindelijke doel van ons werk is ervoor zorgen dat jongeren een inkomen verdienen doormiddel van vakmanschap. Dat begint bij een opleiding, maar uiteindelijk gaat het om werk. Hiervoor hebben we kleine verhuurlocaties voor gereedschap opgericht; de zogenaamde ‘satelliet werkplaatsen’. Het blijkt dat ze goed lopen. Met name de grotere werkplaatsmachines zijn in trek om te huren omdat een Oegandese vakman deze niet zelf kan aanschaffen. Met dit project ondersteunen we niet alleen de vakmensen maar groeit het inkomen van de werkplaatsmanager ook door de verhuur.

Het was weer een mooie trip! We hebben veel gezien, geluisterd en geleerd. Onze aanpak werkt. Er is ook altijd ruimte voor verbetering, wat motivatie geeft om ons in te blijven zetten voor die mensen die doormiddel van vakmanschap een goede boterham willen verdienen.