VolkerRail en Gered Gereedschap werken sinds 2020 in een duurzaam partnerschap samen aan een betere wereld gericht op:

Duurzaamheid: hergebruik van gereedschappen en machines VolkerRail
Het bevorderen van hergebruik van gereedschappen en machines ter vermindering van de belasting van het milieu: gebruikt gereedschap van VolkerRail krijgt via Gered Gereedschappen een 2e leven in Afrika. 

Hiermee dragen we samen bij aan een duurzame samenleving in Nederland.

Armoedebestrijding: kansen bieden aan vakmensen in Afrika
Dankzij financiële ondersteuning van VolkerRail is het mogelijk voor Gered Gereedschap om de ingezamelde VolkerRail gereedschappen op te knappen en te verschepen naar Afrika. Hiermee wordt vakonderwijs versterk en ondernemerschap onder vakmensen gestimuleerd. De afgelopen jaren heeft Gered Gereedschap partners ESODETA (Tanzania – 2023), Youth Training Organization (Tanzania – 2022) en Don Bosco Youth Technical Institute (Malawi – 2021) kunnen voorzien van de door hen gevraagde gereedschappen dankzij de steun van VolkerRail.

OVER GERED GEREEDSCHAP

Gered Gereedschap is een Nederlandse stichting die zich al meer dan 40 jaar inzet voor (aankomende) vakmensen in ontwikkelingslanden. Door Gered Gereedschap ondersteunde projecten versterken het technisch beroepsonderwijs en stimuleren het ondernemerschap in Afrika.

Onze ondersteuning is praktisch, tastbaar en veelomvattend. Van gereedschapssets en machines voor scholen, volledig uitgeruste naaiateliers tot de opleiding van technisch beroepsdocenten. Al onze steun is gericht op één doel: het bevorderen van technisch vakmanschap als basis voor zelfredzaamheid.

Het netwerk van Gered Gereedschap in Nederland bestaat uit 25 werkplaatsen, 500 vrijwilligers en meer dan 450 inzamelpunten.

HOE WE HELPEN

Gered Gereedschap steunt met haar programma’s – onder de naam EQUIP – vakmanschap in de volle breedte: leren, werken en ondernemen.

LEREN

Een goede vakopleiding is de basis van een praktisch beroep. Daar leer je de theorie én de praktijk. Gered Gereedschap ondersteunt vakopleidingen met gereedschappen en machines en draagt bij aan de kennis en kunde van leraren. Arme jongeren krijgen zo de mogelijkheid om naar school te gaan en een vak te leren. Leraren leren erbij en verbreden hun kennis.
Lees verder

WERKEN

Een vakman ontwikkelt zijn vaardigheden het beste in de praktijk. Gered Gereedschap zorgt niet alleen voor een goede start maar steunt vakmensen bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een starterskit gereedschap, micro-kredieten voor het aanschaffen van bouwmaterialen en werkbegeleiding door een ervaren rot in het vak.
Lees verder

ONDERNEMEN

Gered Gereedschap stimuleert ondernemerschap. Doel is om zo de werkgelegenheid onder vakmensen te vergroten. Bijvoorbeeld door het opzetten van gereedschap verhuur- en opknapwerkplaatsen. Goed gereedschap is schaars en niet voor iedereen betaalbaar. Door het openen van deze werkplaatsen krijgen meer vakmensen toegang tot goede gereedschappen en machines.
Lees verder

HERGEBRUIK GEBRUIKT GEREEDSCHAP

De gereedschappen en machines die nodig zijn voor onze projecten in Afrika zijn niet nieuw. Het gaat hier om gebruikt gereedschap dat in Nederland wordt ingezameld o.a. via een samenwerking met VolkerRail. Deze gereedschappen en machines worden door zo’n 500 vrijwiligers in 26 zelfstandige werkplaatsen van Gered Gereedschap in Nederland opgeknapt en klaargemaakt voor een tweede leven. Jaarlijks vinden zo’n 100.000 gereedschappen – waaronder die van VolkerRail –  en 1.000 naaimachines hun weg naar projecten in Afrika, ter ondersteuning van het beroepsonderwijs en ondernemerschap.

Doe ook mee!
Heb je zelf thuis nog oud gereedschap? Wat eigenlijk nog veel te goed is om weg te doen maar je gebruikt het niet meer? Lever het dan in bij een van onze inzamelpunten. Zo help je mee aan het samenstellen van een set gereedschappen voor een technische school of een starterskit voor een jonge ondernemer, die graag aan de slag wil. Maak er even werk van, dat werkt!

Waar inleveren?

Gered Gereedschap heeft 450 inzamelpunten in Nederland waaronder alle Praxis Bouwmarkten. Bekijk het overzicht voor een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Welk gereedschap?

Gered Gereedschap verzamelt handgereedschap, naaimachines, elektrisch handgereedschap en (in overleg) werkplaatsmachines.

Kijkje achter de schermen!

Wil je weten wat er gebeurt met je gereedschap als je het hebt ingeleverd? Bekijk onze videoserie ‘Gered Gereedschap knapt op’

ONZE RESULTATEN

Wil je weten wat we het afgelopen jaar hebben betekend voor vakmensen in ontwikkelingslanden? Lees in ons Jaarverslag met jaarrekening hoe we onze gelden hebben besteed en welke doelen we hebben bereikt. Het zijn resultaten waar we trots op zijn.

De Stichting Dienstencentrum Gered Gereedschap is aangemerkt als algemeen nut beoogde instelling (ANBI). De gegevens die openbaar dienen te zijn op de website kun je via onderstaande link raadplegen.