Het leven voor ouderen in Afrika is vaak niet eenvoudig. Velen van hen worden geconfronteerd met armoede en een gebrek aan economische kansen. Ze hebben veelal geen pensioen of spaargeld opgebouwd tijdens hun werkzame leven, wat hen afhankelijk maakt van informele inkomstenbronnen of ondersteuning van hun familie.

 

Grannies 2 Grannies Friesland is een initiatief dat zich het lot van deze ouderen aantrekt. De groep bestaat uit 11 Nederlandse grootmoeders die begaan zijn met de situatie van grootmoeders in de omgeving van Jinja, Oeganda. Ze werken nauw samen met partnerorganisatie PEFO. In dit gebied wonen veel ‘Grannies’, grootmoeders die de zorg voor hun kleinkinderen op zich hebben genomen na het overlijden van hun kinderen, vaak als gevolg van AIDS. PEFO zet zich in om het leven van deze grootmoeders en hun kleinkinderen te verbeteren. Zo werken ze aan betere huisvesting (denk aan het bouwen van kleine huisjes voor de Grannies), ondersteunen ze ‘Grannies’ groepen en proberen ze de economische situatie te verbeteren door scholing en inkomen genererende activiteiten.

Ondersteuning met naaimachines

Een van deze activiteiten is de Granny Tailoring Group, waar oudere vrouwen samen producten maken die zowel lokaal als internationaal worden verkocht via PEFO. De producten variëren van ovenwanten, tassen en schorten tot jurken en broeken. Gered Gereedschap heeft een belangrijke bijdrage geleverd door 30 naaimachines te verstrekken, waaronder hand-, trap- en elektrische naaimachines. Deze ondersteuning heeft positieve invloed gehad op het leven van deze grootmoeders. Oma Kakungulu Mary, de leider van de naaigroep, zegt: “De naaimachines hebben onze productiesnelheid verbeterd, onze vaardigheden als producenten en daarmee de kwaliteit van ons werk verhoogd, en zijn een bron van inkomsten geworden. Voorheen moesten we voor bestellingen altijd naar de PEFO-locatie reizen, wat reiskosten en lichamelijke ongemakken met zich meebracht. Nu kunnen we vanuit huis werken, wat tijd en geld bespaart.”

Opleiden van de jongere generatie

Daarnaast dragen de producten en de reguliere naaiwerkzaamheden voor kledingreparatie bij aan de basisbehoeften van deze grootmoeders. Ze kunnen bijdragen aan de opleiding van hun kleinkinderen en nog veel meer. Grootmoeders zoals Oma Natoli Irene zijn er zelfs in geslaagd kleermakerswinkels te openen. Anderen, zoals Catherine Nabirye, Tolofaina Mpaata en Mariam Mulindwa, hebben de naaimachines gebruikt om vaardigheden door te geven aan de jongere generatie via training en scholing van hun kleinkinderen. “De naaimachines zijn een familiebedrijf geworden,” aldus Oma Mariam.