Als aanvulling op onze werkplaatsen in Nederland knapt Gered Gereedschap ook gereedschap op in werkplaatsen in Oeganda. Het biedt lokale vakmensen een baan en het opgeknapte gereedschap wordt lokaal ingezet voor versterking van praktijkonderwijs en ondersteuning ondernemerschap.

 

In het Oegandese Mpigi staat een gebouw met witgeschilderde muren, een groen puntdak en een brede ingang. Boven die ingang hangt een spandoek met daarop de tekst “EQUIP by Gered Gereedschap. Refurbishing Workshop”. Refurbishing: opknappen, want in dit pas geopende gebouw is een van de opknapwerkplaatsen gevestigd die Gered Gereedschap samen met lokale organisaties in Oeganda heeft opgezet. Deze werkplaatsen zijn een aanvulling op de werkplaatsen in Nederland, die uiteraard als kernactiviteit van Gered Gereedschap zullen blijven voortbestaan.

 

Kansen bieden aan lokale bevolking
In opknapwerkplaatsen als die in Mpigi wordt in Nederland ingezameld gereedschap opgeknapt en geschikt gemaakt voor gebruik bij vakopleidingen en startende ondernemers in Oeganda. In Mpigi is de met hulp van Nederlandse vrijwilligers van Gered Gereedschap gebouwde en ingerichte werkplaats het resultaat van de samenwerking met Children’s Sure House. Naast het helpen van kansarme kinderen en jongeren bij het verkrijgen van een goede schoolopleiding verzorgt deze organisatie ook vakopleidingen.

We namen onlangs een kijkje achter de schermen en spraken een aantal betrokkenen: Martin Mpanga, directeur van Childrens Sure House en medewerkers Daniel Kashilingi, Tonny Ssali en Edward Nkwatsibwe. Je leest hun verhalen op de pagina ‘Onze resultaten’ bij CSH-Mpigi