“DAT GEREEDSCHAP IS DE BASIS VOOR ALLES!”

In het Oegandese Mpigi staat een gebouw met witgeschilderde muren, een groen puntdak en een brede ingang. Boven die ingang hangt een spandoek met daarop de tekst “EQUIP by Gered Gereedschap. Refurbishing Workshop”. Refurbishing: opknappen, want in dit pas geopende gebouw is een van de opknapwerkplaatsen gevestigd die Gered Gereedschap samen met lokale organisaties in Oeganda heeft opgezet. Deze werkplaatsen zijn een aanvulling op de werkplaatsen in Nederland, die uiteraard als kernactiviteit van Gered Gereedschap zullen blijven voortbestaan.

Kansen bieden aan lokale bevolking

In opknapwerkplaatsen als die in Mpigi wordt in Nederland ingezameld gereedschap opgeknapt en geschikt gemaakt voor gebruik bij vakopleidingen en startende ondernemers in Oeganda. In Mpigi is de met hulp van Nederlandse vrijwilligers van Gered Gereedschap gebouwde en ingerichte werkplaats het resultaat van de samenwerking met Children’s Sure House. Naast het helpen van kansarme kinderen en jongeren bij het verkrijgen van een goede schoolopleiding verzorgt deze organisatie ook vakopleidingen.

Martin Mpanga, is directeur van Childrens Sure House: “In juni 2018 zijn we met dit project in Mpigi begonnen. Children’s Sure House wil kwetsbare jongeren niet alleen een goede schoolopleiding, maar ook een vakopleiding geven. Daar sluit dit project samen met Gered Gereedschap natuurlijk uitstekend op aan.” Martin wijst naar een slijpmachine op de werktafel voor hem. “Deze slijpmachine zat in een van de twee containers die Gered Gereedschap naar ons heeft gestuurd. We gebruiken hem om het ontvangen gereedschap geschikt te maken voor hergebruik.” Het overgrote deel van het gereedschap dat in Mpigi wordt opgeknapt wordt door Gered Gereedschap ingezet ter ondersteuning van vakopleidingen in Oeganda.

Tools voor versterking onderwijs en ondernemerschap

Children’s Sure House houdt een klein deel van het aangeleverde gereedschap in eigen beheer. Martin: “Dat gereedschap verkopen of verhuren we dan in onze vestigingen in Kampala. Met dat geld dat we daarvoor krijgen kunnen we deze werkplaats draaiende houden. We kunnen daarmee bijvoorbeeld de vijf mensen betalen die hier werken. Daarnaast geven we een deel van het opgeknapte gereedschap mee aan jongeren die bij ons een vakopleiding hebben gevolgd. Ze krijgen van ons een kleine startup kit met basisgereedschap waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen. Ook na het afronden van hun opleiding blijven we ze monitoren. We willen dat ze goed van start gaan en zelfstandig hun inkomen kunnen verdienen.”

Martin pakt een zaag van een plank achter hem. “En met een zaag als deze maken we hier ook nog allerlei ambachtelijke producten. Zo kunnen we samen met Gered Gereedschap een mooie bijdrage leveren aan de toekomst van vele jonge Oegandezen!” Martin legt de zaag terug op de plank. “Een mooi systeem,” zegt hij glimlachend. “Die slijpmachine en die zaag maken ons werk hier mogelijk. Dat gereedschap is de basis voor alles.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Start opknapwerkplaats in Oeganda die plaats biedt aan 5 betaalde vakmensen. De opgeknapte gereedschappen worden ingezet voor versterking van lokaal praktijkonderwijs en stimuleren ondernemerschap.

OVERIGE DETAILS

     Mpigi, Oeganda
     Ondernemerschap
     Gereedschap voor praktijkonderwijs en (startende) ondernemers
     Opknappen, techniek

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT MPIGI

Zij profiteerden van onze steun.


Tonny Ssali
manager

‘Zonder die opknapwerkplaats zouden ze maar moeilijk rond kunnen komen.’

Lees verder


Edward Nkwatsibwe
medewerker

‘Door mijn werk in de opknapwerkplaats kan ik mijn gezin onderhouden!’

Lees verder


Daniel Kashilingi
technisch manager

‘We hebben hier alles in huis om het gereedschap te herstellen en op te knappen!’

Lees verder


Martin Mpanga
directeur Childrens Sure House

 ‘Dat gereedschap is de basis voor alles. Daarmee bieden we op vele manieren mensen een mooie toekomst!’

Lees verder

PROJECT IN BEELD