‘AFGELOPEN MAAND HEB IK EEN STEL KRUKKEN GEMAAKT, EEN BANK, EEN EETHOEK EN EEN BED…. DAT WAS EERDER NIET MOGELIJK!’

Brian Kigen, student houtbewerking St. Theresa

Als het aan hem lag was Brian Kigen filosoof geworden. Stoppen met zijn schoolopleiding zette daar een streep door, nu leert hij voor timmerman op de St. Theresa Youth Polytechnic in Kakamega, Kenia. Nog steeds is hij filosofisch: ‘Als het leven je een citroen geeft, vriend, klaag dan niet en maak er limonade van.’Brian draagt een donkerrood shirt en een donkerblauwe broek, het officiële schooluniform. Hij schuurt een stel onderdelen van een stoel in aanbouw, het zaagsel zit over heel zijn kleding.

‘Mijn werk is geknipt voor me tegenwoordig. Tegenwoordig kan ik op een dag met een werkstuk  beginnen en dat ook afmaken. Ik hoef niet meer in de rij te staan en te wachten tot mijn mede-studenten klaar zijn met hun les. We hebben nu voldoende gereedschappen.’ Hij is ervan overtuigd dat het beschikken over meer en gevarieerder gereedschap hem heeft geholpen zijn vaardigheden te verbreden.

‘Eerst kon ik maar een paar klusjes per dag doen, maar er is veel veranderd. Afgelopen maand heb ik een stel krukken gemaakt, een bank, een eethoek en een bed…dat was eerder niet mogelijk.’ Net als Brian zijn de meeste andere eerstejaars studenten bezig met verschillende gereedschappen, terwijl hun mentor ze enthousiast instructies geeft. ‘Nu we meer en moderner gereedschap hebben groeit ons zelfvertrouwen en voelen we ons goed in staat om na onze opleiding aan de slag te gaan, in formele of informele banen.

Dit semester zijn meer dan 88 procent van de tweedejaars studenten aangenomen in werkstages in de gehele provincie, en daarbuiten. ‘Dat was vorig jaar minder dan 30 procent. Dat maakt duidelijk hoe efficiënt het instituut is geworden na het ontvangen van de nieuwe zending gereedschappen.’ Brian denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. ‘Binnenkort gaat onze school aanvullende opleidingen aanbieden voor studenten van naburige scholen, omdat zij niet het moderne gereedschap hebben zoals wij.’

ST. THERESA: GROEI AANTAL LEERLINGEN DANKZIJ GEREEDSCHAP.

‘Vorig jaar rond deze tijd hadden we slechts een handjevol studenten omdat we de capaciteit niet hadden om er meer tegelijk te helpen. We hadden zo weinig gereedschap! Maar dat is nu gelukkig veranderd!’ Aan het woord is Musa Lusiola, hoofd Timmeropleiding van St Theresa Youth Polytechnic. De school, gevestigd in Kakagema, een van de armste regios van Kenia, biedt onderdak aan vroegtijdig schoolverlaters. Het aantal leerlingen groeit.

     Musoli, Kenia
     Leren
     Gereedschap voor scholen
     Autotechniek, hout- en metaalbewerking

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN ST. THERESA

Zij profiteerden van onze steun.


Marlene Khavetsa
student Kledingmaken

 ‘Ik heb in de korte periode dat ik hier op school ben alles geleerd wat ik moet weten. Dat komt vooral door de moderne machines die we ontvingen van Gered Gereedschap.’

Lees verder


Brian Kigen
leerling timmerman

‘Eerst kon ik maar een paar klusjes per dag doen, maar er is veel veranderd. Afgelopen maand heb ik een stel krukken gemaakt, een bank, een eethoek en een bed…dat was eerder niet mogelijk.’

Lees verder


Sebastian Shikuyu
leraar / hoofd afdeling Autotechniek

‘40% meer leerlingen sinds steun van Gered Gereedschap!’

Lees verder


Modesdar Shimwacha
student Kledingmaken

‘Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. Sinds ik op St. Theresa in opleiding ben kan ik zelf ook bijdragen aan mijn gezin, door de verkoop van de kleding die ik zelf ontwerp en maak’.

Lees verder