“DANKZIJ GERED GEREEDSCHAP KUNNEN WE ONZE BELOFTES NAKOMEN.”

“Als je iets belooft, moet je het ook doen,” zegt Davis Ssenabuya. “En met hulp van Gered Gereedschap kunnen we nu onze beloftes ook nakomen.  We beloofden onze leerlingen dat ze bij ons een goede vakopleiding zouden krijgen. Ook zeiden we dat ze na het afronden van hun opleiding gereedschap mee zouden krijgen om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Mooie beloftes, maar de praktijk was dat we amper genoeg gereedschap hadden om de leerlingen in onze leslokalen fatsoenlijk op te leiden. Ik herinner me nog goed dat de gereedschapsets en de naaimachines van Gered Gereedschap vorig jaar arriveerden. Ik sprong een gat in de lucht.”

Davis coördineert in de Zuid-Oegandese stad Masaka de diverse  vakopleidingen voor jongeren  van het Villa Maria Hospital Home Care Program.  Als geen ander weet hij hoe belangrijk het hebben van voldoende  gereedschap en  apparatuur is voor het verzorgen van een volwaardige vakopleiding: “We hadden simpelweg te weinig gereedschap en apparatuur om onze leerlingen adequaat op te leiden. Hoe kun je iemand goed opleiden tot timmerman of automonteur als hij moet wachten op zijn beurt om een beitel of een steeksleutel te kunnen gebruiken? En omdat we voor het geven van de lessen al te weinig gereedschap hadden, viel aan het meegeven van gereedschap aan afgestudeerde leerlingen sowieso niet te denken. Met de komst van de door Gered Gereedschap geleverde gereedschapsets en naaimachines zijn veel van onze problemen in één keer opgelost.”

Vooral ook die naaimachines waren heel belangrijk, zegt Davis. “Toen we die nog niet hadden, regelden we opleidingsplekken voor meisjes bij kleermakersateliers in de buurt. We konden dan geen direct toezicht meer houden en het is wel voorgekomen dat deze meisjes het slachtoffer werden van uitbuiting en seksuele intimidatie. Ook werden ze vaak belabberd opgeleid, omdat de eigenaar of eigenaresse van zo een atelier niet al te veel tijd en aandacht aan onze leerlingen kon of wilde besteden. Nu hebben we onze eigen naaimachines en kunnen we meisjes in onze eigen schoollokalen tot kleermaakster opleiden. Dat is echt een enorme verbetering. We zijn dan ook meteen gestopt met het plaatsen van meisjes voor een opleiding in kleermakersateliers.”

TOEKOMST VOOR KWETSBARE JONGEREN

Davis benadrukt dat de leerlingen die een opleiding bij het Villa Maria Home Care Program volgen tot de meest kwetsbare groep in de Oegandese samenleving behoren: “Het gaat om jongeren die hun schoolopleiding hebben moeten afbreken omdat er thuis te weinig geld is om die te kunnen betalen, aan drugs verslaafde jongeren, met HIV besmette jongeren, wezen, jongeren met een lichamelijke beperking. We willen ze allemaal een kans op een goede opleiding bieden, zodat ze een vak leren waarmee ze hun brood kunnen verdienen en een toekomst kunnen opbouwen. Met het gereedschap dat door Gered Gereedschap is aangeleverd, kunnen we dat ook waarmaken. Van een handjevol cursisten is het aantal deelnemers aan onze opleidingen gestegen tot ruim vijftig. Die jongeren leren bij ons een vak en krijgen de tools mee om een eigen bedrijf op te richten of bij iemand in dienst te gaan. Vaak dragen ze hun vakkennis ook weer over aan anderen als ze hun opleiding hebben afgerond. Soms blijven talentvolle jongeren ook bij ons in dienst om les te geven aan nieuwe cursisten. Zo ontstaat een prachtig multiplier-effect. En dat is alleen maar mogelijk omdat we nu dankzij Gered Gereedschap voldoende gereedschap en apparatuur beschikbaar hebben.”

 

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Goed praktijkonderwijs voor 50 – 100 jonge vakmensen.

OVERIGE DETAILS

     Masaka, Oeganda
     Leren
     Gereedschap en machines voor vakonderwijs
     Vakgebieden: autotechniek, houtbewerking, metselen, kleermaken.

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN VILLA MARIA HOSPITAL HOME CARE PROGRAM:

Zij profiteerden van onze steun.


Yusuf Kalimunda
leraar / lasinstructeur

 “Het door Gered Gereedschap aangeleverde gereedschap is hier amper te krijgen en dan ook nog eens ontzettend duur. Je kunt je dus wel voorstellen dat we heel blij waren toen die gereedschapsets hier aankwamen. Ik ben ze meteen gaan gebruiken in mijn lessen.”

Lees verder


Maria Nakyanzi
kleermaakster

 ‘Met de door Gered Gereedschap geleverde naaimachines konden de docenten ons een goede vakopleiding geven. Na mijn opleiding ben ik zelfstandig gaan werken en heb ik geld gespaard om mijn eigen naaimachine te kunnen kopen.”

Lees verder


Bukenya Francis
leraar meubelmaken / houtbewerking

 ‘Ik geef les aan jongeren zodat ze een goed vak leren. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen en glijden ze niet af in de criminaliteit. Jongeren die ik les heb gegeven, hebben nu hun eigen timmermansbedrijfje.”

Lees verder


Muwesi Julius
leerling timmerman

 ‘Ik wil mijn opleiding afronden en hier in de stad een timmermansbedrijf beginnen. Dan kan ik van hieruit mijn moeder en mijn broers en zussen financieel ondersteunen. Mede door het gereedschap dat we gekregen hebben, kan ik nu van die toekomstplannen maken.”

Lees verder

PROJECT IN BEELD