‘IK WEET NU WAT IK WIL!’

Abu Iddrisu, leerling Timmerman WUDEP Ghana

‘Dit is de beste plek in Noord-Ghana om houtbewerking te leren,’ zegt Abu Iddrisu, terwijl hij zijn gereedschap bij elkaar verzamelt om verder te gaan met het maken van de deur waar hij een paar dagen geleden aan begonnen is. Abu is een van de deelnemers aan een cursus houtbewerking die het Wuni Zooya Development Programme (WUDEP) in de noordelijke districten van Ghana verzorgt. WUDEP is in 2004 opgericht met als doel om door het geven van voorlichting en het verzorgen van praktische vakopleidingen de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van de bevolking in Noord-Ghana – een arme, agrarische regio – te verbeteren.

Gered Gereedschap ondersteunt haar daarbij door het leveren van machines en gereedschappen voor o.a. kleermakerij en houtbewerking. Zoals de schaaf waarmee Abu nu het hout van de nog half afgemaakte deur begint te schaven. ‘Ja,’ gaat hij verder, ‘ik kan het iedereen aanbevelen om hier een vakopleiding te volgen. Toen ik van school ging, liep ik een tijd met mijn ziel onder mijn arm. Ik had geen concreet doel voor ogen. Wist niet precies wat ik wilde. Toen hoorde ik van WUDEP en heb ik mij opgegeven voor de opleiding houtbewerking. Nu is WUDEP een soort tweede thuis voor me geworden. De docenten en mijn mede-leerlingen gaven me meteen het gevoel dat ik welkom was en de opleiding is prima. Ik kan nu al zelf raamkozijnen en bedden maken. Of deuren, zoals deze hier.’

Hij legt de schaaf neer en strijkt met zijn hand over het gladgeschaafde hout van de deur. ‘Ik wist niet wat ik moest doen met mijn leven, maar nu weet ik het: ik wil mijn eigen timmermanswerkplaats openen en ook zelf jongeren gaan opleiden.’ Abu pakt zijn schaaf weer op en gaat geconcentreerd verder met schaven.

‘DIT IS ÓNS SUCCESVERHAAL’

Ziblim Yakubu is een man met een missie. Vanuit de stad Tamale coördineert hij de diverse projecten van het Wuni Zooya Development Programme (WUDEP), een organisatie die zich sinds 2004 inzet om de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van de bevolking in de noordelijke districten van Ghana te verbeteren. ‘Samen met Gered Gereedschap hebben we in de afgelopen jaren ruim driehonderd jongeren uit deze regio een kans op een betere toekomst kunnen bieden. Dit is óns succesverhaal.’

     Tamale, Ghana
     Leren
     Gereedschap voor scholen
     Autotechniek, houtbewerking, metselen, kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN WUDEP:

Zij profiteerden van onze steun.


Fhariya Alidu
leerling kleermaakster

 “Ik was wel altijd al bezig met mode en kleermaken. Maar dat ik er mijn beroep van zou kunnen maken, leek mij onmogelijk.

Lees verder


Abu Iddrisu
leerling timmerman

 “‘Ik wist niet wat ik moest doen met mijn leven, maar nu weet ik het: ik wil mijn eigen timmermanswerkplaats openen en ook zelf jongeren gaan opleiden!

Lees verder


Shirazu Amartha
leerling kleermaakster

 “Sinds ik met deze cursus begonnen ben, heb ik het gevoel dat ik best wel wat kan. Ik heb nu echt het idee dat ik wat van mijn leven kan maken. Ik sta graag op eigen benen en ben het liefst mijn eigen baas.

Lees verder