“HET LEERLING AANTAL IS VERDUBBELD!”

Het Gayaza Technical and Skill Development Centre (GTSD) bestaat sinds 2007 en staat onder leiding van Deo Ssemwogerere.  60 leerlingen volgen de 1-jarige opleiding tot kleermaker. Gayaza ligt een kilometer of vijftien ten noorden van Kampala, Oeganda.

Tot voor kort werkte de school met 20 handnaaimachines en daar zijn via Gered Gereedschap nog eens groot aantal machines bijgekomen.

Deo vertelt opgetogen over wat dat voor de school betekend: ‘Hierdoor geven we meer praktijklessen. In het verleden hadden we 1 machine op 3 leerlingen. Nu is die verhouding 2 op 3. Daarnaast is de kwaliteit van deze naaimachines veel beter dan die we hier op de lokale markt kunnen kopen. Dat heeft de leskwaliteit enorm verbeterd. Studenten zijn gemotiveerder en kunnen veel meer oefenen. De examenresultaten zijn echt beter.’

Deo geeft aan dat het zeer waardevol is dat ze nu beschikken over elektrische naaimachines. ‘Die hadden we niet en juist met deze machines zijn we erg blij. Dat zijn de machines waarmee de leerlingen gaan werken na school, wanneer ze gaan produceren en hun eigen inkomen verdienen. Doordat de leerlingen nu tijdens de opleiding met deze machines oefenen zijn ze beter voorbereid op de arbeidsmarkt’. GTSD volgt de verrichtingen van haar afgestudeerde studenten op de arbeidsmarkt. Via dit systeem werd duidelijk dat enkele eerder afgestudeerde studenten terug willen komen naar school voor bijscholing in het gebruik van de elektrische machines.

Over het effect van de naaimachines op de school als geheel zegt Deo: ‘Door onze verbeterde faciliteiten is ook het aantal inschrijving gegroeid. Het aantal inschrijvingen voor de mode- en design opleidingen is verdubbeld! Dus de ondersteuning door Gered Gereedschap met nieuwe en betere naaimachines heeft echt wonderen verricht voor ons als school en voor de studenten. Door deze nieuwe naaimachines besparen we geld omdat we minder hoeven te repareren en minder snel versleten machines moeten vervangen. Dat geld gebruiken we om grond aan te kopen om extra leslokalen te maken en we rekruteren nieuwe leraren. We maken een enorme stap vooruit!’

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Versterken van praktijkonderwijs voor 60 leerlingen.

OVERIGE DETAILS

     Gayaza, Oeganda
     Leren
     Naaimachines voor vakonderwijs
     Vakgebied: kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN GAYAZA TECHNICAL AND SKILL DEVELOPMENT CENTRE

Zij profiteerden van onze steun.


Anita Akello 
Leerling Mode & Ontwerp

 ‘Met deze machines lukt het nu eindelijk!

Lees verder


Deo Ssemwogerere 
Directeur

 ‘Het leerlingaantal is verdubbeld!

Lees verder


Adiran Nakiberu 
Leerling Mode & Ontwerp

 ‘De toekomst ziet er een stuk beter uit!

Lees verder


Joan Nabubiru 
Leerling Mode & Ontwerp

 ‘Leren is leuker met de nieuwe naaimachines

Lees verder


Martin Mamayi 
Docent Mode & Ontwerp

 ‘Er is nu veel meer praktijkonderwijs!

Lees verder

PROJECT IN BEELD