“ZONDER EEN GOEDE VAKOPLEIDING KOM JE NERGENS”

“Negentien handnaaimachines, zeventien elektrische naaimachines, drie industriële naaimachines….” Violet Fumbo somt de aantallen door Gered Gereedschap gedoneerde naaimachines op terwijl ze met ons naar een leslokaal van het Regional Vocation Training Center in Dar Es Salaam loopt. Als we in het lokaal zijn, blijft ze even staan. Door haar brillenglazen werpt ze een scherpe blik op de leerlingen in het lokaal die bezig zijn met een praktijkles. Niets lijkt haar te ontgaan. Onze eerste indruk van haar is: een strenge dame met een zakelijke inslag. Maar als wij verder met haar praten, blijkt achter de strenge buitenkant een opgewekte en vooral zeer sociaal bewogen vrouw schuil te gaan.

Impact

Violet werkt voor VETA, de door de Tanzaniaanse overheid opgerichte organisatie die in tal van plaatsen in dit Oost-Afrikaanse land beroepsopleidingen verzorgt. Vorig jaar is zij de directrice geworden van het opleidingscentrum van VETA in Dar Es Salaam, een van de grootste in het land. In dit centrum worden maar liefst vijfenzestig opleidingen gegeven, waaronder twee opleidingen kleding maken en ontwerpen : een korte vakcursus en een langere opleiding tot professioneel kleermaker. Bij beide cursussen worden door Gered Gereedschap gedoneerde naaimachines gebruikt. Als Violet vertelt welke impact die naaimachines hebben gehad op de kwaliteit van deze cursussen is al gauw elk spoor van zakelijkheid in haar stem verdwenen. “We zijn zo blij met deze machines,” zegt ze. “Ze kwamen precies op het juiste moment. Dit jaar hebben we meer deelnemers aan de kleermakerscursussen dan ooit. Omdat die naaimachines van Gered Gereedschap voor het begin van dit cursusjaar arriveerden, kunnen we alle nieuwe leerlingen gelukkig gemakkelijk een cursus met voldoende praktijklessen aanbieden. Ik zou niet weten hoe we dat anders hadden kunnen doen.”

Simpel

Als we in haar kantoortje zitten, neemt Violet haar bril van haar neus en legt hem voor haar op haar bureau. “Het dagelijks leven is hier een strijd, weet je,” zegt ze. “Zeker als je geen werk hebt. Mensen komen hier van heinde en ver naartoe om een opleiding te kunnen volgen die hun kans op een baan of het openen van een eigen zaak vergroot. Veel cursisten verdienen al tijdens hun opleiding  hier wat bij. Ze zijn ontzettend gemotiveerd. Er zijn vrijwel geen uitvallers. We hebben cursisten van alle leeftijden. De oudere cursisten hebben vaak al enige ervaring en komen hier om hun vakkennis bij te spijkeren of zich in iets te specialiseren. Bij de jongeren is het meestal zo dat ze het kleermakersvak hier helemaal vanaf nul leren. Maar oud of jong, ervaren of onervaren, voor iedereen geldt hetzelfde: zonder een goede vakopleiding kom je nergens. En zonder de naaimachines van Gered Gereedschap zouden we ze zo een opleiding niet kunnen geven. Zo simpel is het.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Versterking van het vakonderwijs in Dar es Salaam. Honderden jongeren krijgt nu de kans een kleermakersopleiding te volgen.

OVERIGE DETAILS

     Dar Es Salaam, Tanzania
     Versterking vakonderwijs
     Naaimachines voor praktijkonderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN REGIONAL VOCATIONAL TRAINING CENTER DAR ES SALAAM

Zij profiteerden van onze steun.

Asia Botea
area supervisor

‘Zelfvertrouwen en hoop zijn de basis voor een betere toekomst!’

Lees verder

Eliud Orwa
docent

‘Vroeger kon ik hier alleen maar van dromen!’

Lees verder

Rehema Maulid
cursiste

‘Je leert hier niet alleen een vak’

Lees verder

Stuma Mkangama
cursiste

‘Mijn moeder is nu hoopvoller over mijn toekomst dan ooit’

Lees verder

Suzana Joseph
cursiste

“Die nieuwe naaimachines helpen mij om mijn droom waar te kunnen maken”

Lees verder

PROJECT IN BEELD