“ZELFVERTROUWEN EN HOOP ZIJN DE BASIS VOOR EEN BETERE TOEKOMST”

Asia Botea, Area Supervisor, Regional Vocational Training Center, Dar es Salaam, Tanzania

Met haar kunstig gevlochten haar, gebloemde jurk en opvallende halsketting is Asia Botea een modieuze verschijning. “Deze ketting heb zelf gemaakt,” zegt ze lachend. “Ik vind het leuk om mijn eigen sieraden te maken. Op YouTube heb je allemaal filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je dat moet doen. Een leuke hobby naast mijn werk.” Asia is Area Supervisor in het Regional Vocation Training Center in de miljoenenstad Dar Es Salaam. In dit door de Tanzaniaanse overheid opgerichte opleidingscentrum worden tal van vakopleidingen gegeven. Asia coördineert de intake van cursisten en regelt onder andere stageplekken voor ze na het afronden van hun opleiding. “Het mooie van dit centrum is dat de cursisten een officieel erkend certificaat kunnen behalen. Dat vergroot hun kansen op werk.”

Doffe ellende

Vooral de opleidingen kleding maken zijn erg populair. “Toen we begonnen met die opleidingen liep het meteen storm,” zegt Asia. “We konden het aantal aanmeldingen nauwelijks behappen, want we hadden veel te weinig naaimachines voor de praktijklessen. Machines liepen vast, gingen stuk, moesten gerepareerd worden. Het was één doffe ellende. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen.”
Asia laat ons de naaimachines zien die door Gered Gereedschap aan het opleidingscentrum heeft gedoneerd. “Als ik de situatie nu vergelijk met die toen we begonnen met de opleidingen is het een verschil van dag en nacht. We hebben nu machines genoeg  om elke cursist voldoende praktijklessen te kunnen laten volgen. Kort geleden hebben we honderd nieuwe cursisten ingeschreven die met een beurs van een NGO hier een opleiding krijgen. Vroeger zouden we ons geen raad hebben geweten met een zo groot aantal nieuwe leerlingen. Nu we de naaimachines van Gered Gereedschap hier hebben staan, hoeven we ons er geen zorgen over te maken of we ze wel voldoende praktijklessen kunnen geven.”

Zelfvertrouwen en hoop

Asia gaat achter een van de naaimachines zitten. “Voor de meeste cursisten is het volgen van een opleiding bij ons niet zo maar een cursus,” zegt ze. “Vooral voor de jonge vrouwen en meisjes die in moeilijke omstandigheden leven, is het veel meer. We geven hier les aan tienermoeders die hun school niet hebben afgemaakt en meisjes die van school zijn gegaan omdat er thuis niet voldoende geld was om een verdere opleiding te kunnen betalen. Voor die meiden biedt onze cursus een kans op een betere toekomst. Hun blik wordt verruimd en ze worden uitgedaagd om creatief en innovatief te zijn. Als ze hun opleiding hebben afgerond en hun certificaat hebben gekregen, hebben ze een grotere kans om betaald werk te vinden. Maar net zo belangrijk is dat ze door de opleiding weer zelfvertrouwen en hoop hebben gekregen. Die zijn de basis voor een betere toekomst.”

‘ZONDER EEN GOEDE VAKOPLEIDING KOM JE NERGENS’

“Het dagelijks leven is hier een strijd, weet je,” zegt Violet Fumbo van RVTC in Dar es Salaam Tanzania, “Zeker als je geen werk hebt. Mensen komen hier van heinde en ver naartoe om een opleiding te kunnen volgen, want ze weten allemaal: zonder een goede vakopleiding kom je nergens. En zonder de naaimachines van Gered Gereedschap zouden we ze zo een opleiding niet kunnen geven. Zo simpel is het.”

     Dar Es Salaam, Tanzania
     Leren
     Naaimachines voor onderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN REGIONAL VOCATIONAL TRAINING CENTER DAR ES SALAAM

Zij profiteerden van onze steun.

Asia Botea
area supervisor

‘Zelfvertrouwen en hoop zijn de basis voor een betere toekomst!’

Lees verder

Eliud Orwa
docent

‘Vroeger kon ik hier alleen maar van dromen!’

Lees verder

Rehema Maulid
cursiste

‘Je leert hier niet alleen een vak’

Lees verder

Stuma Mkangama
cursiste

‘Mijn moeder is nu hoopvoller over mijn toekomst dan ooit’

Lees verder

Suzana Joseph
cursiste

“Die nieuwe naaimachines helpen mij om mijn droom waar te kunnen maken”

Lees verder