‘IK WEET NU WAT IK WIL: GELD SPAREN EN MIJN EIGEN LASBEDRIJF BEGINNEN!’

Alex Kaweesi, lasser Villa Maria Hospital Home Care Program

“Toen ik aan deze opleiding begon waren de lessen vooral theoretisch. Er was te weinig gereedschap om wat uitgelegd werd ook echt uit te voeren. Ja, zo was het,” zegt Alex Kaweesi lachend. Hij pakt een stuk gereedschap van een werkbank.  “Maar toen we dit gereedschap kregen, kon ik tijdens de les ook praktisch aan de slag. En daar gaat het natuurlijk om. Aan theorie alleen heb je niks.”

Alex Kaweesi is lasser. Hij kreeg zijn opleiding in een van de opleidingscentra van het Villa Maria Hospital Home Care Program. Deze organisatie verzorgt diverse vakopleidingen voor wezen en andere kwetsbare jongeren in Zuid-Oeganda. Veel van het gereedschap dat Alex tijdens zijn lessen gebruikte, is vorig jaar aangeleverd door Gered Gereedschap. “Ik was blij toen die gereedschapsets hier aankwamen,” zegt Alex. “Er zaten dingen tussen die je hier niet makkelijk kunt krijgen. Ik kon nu ook leren werken met dat soort gereedschap.”

Alex gaat op een krukje naast de werkbank zitten. “Ik heb enorm veel geleerd tijdens mijn opleiding. Eigenlijk alles wat met lassen te maken heeft. Ik was een goeie leerling,” zegt hij lachend. “Daarom heeft Villa Maria mij ook gevraagd of ik hier in de werkplaats wil blijven om mijn kennis over te dragen aan nieuwe leerlingen. Dat doe ik nu en krijg er ook voor betaald. Dat ik ooit nog eens een soort leraar zou worden, had ik nooit kunnen bedenken toen ik met school stopte. Het schoolgeld was voor mijn ouders niet te betalen. Als ik over de toekomst nadacht, zag ik alleen maar een zwart gat. Ik had geen idee wat ik verder wilde gaan doen. Dat is nu wel anders. Ik weet nu wat ik wil: geld sparen en mijn eigen lasbedrijf beginnen!”

DANKZIJ GERED GEREEDSCHAP KUNNEN WE ONZE BELOFTES NAKOMEN

‘Toen de gereedschapsets en de naaimachines van Gered Gereedschap vorig jaar arriveerden, sprong ik een gat in de lucht.” zegt Davis Ssenabuya, coördinator van het Villa Maria Hospital Home Care Program in Masaka. Dankzij Gered Gereedschap kunnen we nu onze beloftes nakomen. En van een handjevol cursisten is het aantal deelnemers aan onze opleidingen gestegen tot ruim vijftig.

     Masaka, Oeganda
     Leren
     Gereedschap voor scholen
     Autotechniek, houtbewerking, metselen, kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN VILLA MARIA HOSPITAL HOME CARE PROGRAM:

Zij profiteerden van onze steun.


Bukenya Francis
leraar meubelmaken

 ‘Ik geef les aan jongeren zodat ze een goed vak leren. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen en glijden ze niet af in de criminaliteit. Jongeren die ik les heb gegeven, hebben nu hun eigen timmermansbedrijfje.”

Lees verder


Maria Nakyanzi
kleermaakster

 ‘Met de door Gered Gereedschap geleverde naaimachines konden de docenten ons een goede vakopleiding geven. Na mijn opleiding ben ik zelfstandig gaan werken en heb ik geld gespaard om mijn eigen naaimachine te kunnen kopen.”

Lees verder


Muwesi Julius
leerling timmerman

 ‘Ik wil mijn opleiding afronden en hier in de stad een timmermansbedrijf beginnen. Dan kan ik van hieruit mijn moeder en mijn broers en zussen financieel ondersteunen. Mede door het gereedschap dat we gekregen hebben, kan ik nu van die toekomstplannen maken.”

Lees verder


Yusuf Kalimunda
leraar / lasinstructeur

 “Het door Gered Gereedschap aangeleverde gereedschap is hier amper te krijgen en dan ook nog eens ontzettend duur. Je kunt je dus wel voorstellen dat we heel blij waren toen die gereedschapsets hier aankwamen. Ik ben ze meteen gaan gebruiken in mijn lessen.”

Lees verder