WE KUNNEN NU VAKWERK LEVEREN

Francis Bukenya, (leraar) meubelmaker / houtbewerking Villa Maria Hospital Home Care Program

“Kijk,” zegt Francis Bukenya, “deze handboor hebben we van Gered Gereedschap ontvangen.” Hij houdt een boor omhoog. “En ook deze zaag.” Hij wijst naar de zaag op de werkbank naast hem. “Je kunt je niet voorstellen hoe belangrijk dat gereedschap voor ons is.” Francis schudt zijn hoofd: “We hadden hier haast niks. Je moest wachten tot een ander klaar was voordat je een zaag of een boor kon gebruiken. En dat waren dan ook nog eens oude zagen en boren. Je kon er amper mee werken. In de sets van Gered Gereedschap zat bijna gloednieuw gereedschap. Perfect om te gebruiken. En er zat ook gereedschap bij dat je hier in de buurt amper ziet. Normaal zouden ik dat soort gereedschap nooit tegen zijn gekomen tijdens mijn opleiding tot meubelmaker.”

Die opleiding heeft Francis gevolgd bij het Oegandese Villa Maria Hospital Home Care Program. Daar heeft hij het vak geleerd en nu geeft hij les aan nieuwe leerlingen. “Ik heb blijkbaar talent,” zegt hij glimlachend. “Toen ik klaar was met mijn opleiding vroegen ze of ik wilde blijven om ook anderen op te leiden. Daar ben ik best trots op en het is ook mooi werk. Ik geef les aan jongeren zodat ze een goed vak leren. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen en glijden ze niet af in de criminaliteit. Jongeren die ik les heb gegeven, hebben nu hun eigen timmermansbedrijfje. Ik heb ook een eigen werkplaats. Daar maak ik meubels die ik verkoop.”

Francis legt de boor op de werkbank. “Het is simpel: zonder perfect gereedschap kun je een vak nooit goed leren. Met de door Gered Gereedschap geleverde gereedschapsets kunnen we vakwerk afleveren. We kunnen nu bedden, tafels en stoelen van een hoge kwaliteit  maken die de klanten mooi vinden en graag kopen. Met dat oude gereedschap dat we eerst hadden, zouden we die mooie meubels niet kunnen maken.”

 

DANKZIJ GERED GEREEDSCHAP KUNNEN WE ONZE BELOFTES NAKOMEN

‘Toen de gereedschapsets en de naaimachines van Gered Gereedschap vorig jaar arriveerden, sprong ik een gat in de lucht.” zegt Davis Ssenabuya, coördinator van het Villa Maria Hospital Home Care Program in Masaka. Dankzij Gered Gereedschap kunnen we nu onze beloftes nakomen. En van een handjevol cursisten is het aantal deelnemers aan onze opleidingen gestegen tot ruim vijftig.

     Masaka, Oeganda
     Leren
     Gereedschap voor scholen
     Autotechniek, houtbewerking, metselen, kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN VILLA MARIA HOSPITAL HOME CARE PROGRAM:

Zij profiteerden van onze steun.


Maria Nakyanzi
kleermaakster

 ‘Met de door Gered Gereedschap geleverde naaimachines konden de docenten ons een goede vakopleiding geven. Na mijn opleiding ben ik zelfstandig gaan werken en heb ik geld gespaard om mijn eigen naaimachine te kunnen kopen.”

Lees verder


Alex Kaweesi
lasser

 ‘Toen we gereedschap kregen van Gered Gereedschap, kon ik tijdens de les ook praktisch aan de slag. En daar gaat het natuurlijk om. Aan theorie alleen heb je niks.”

Lees verder


Muwesi Julius
leerling timmerman

 ‘Ik wil mijn opleiding afronden en hier in de stad een timmermansbedrijf beginnen. Dan kan ik van hieruit mijn moeder en mijn broers en zussen financieel ondersteunen. Mede door het gereedschap dat we gekregen hebben, kan ik nu van die toekomstplannen maken.”

Lees verder


Yusuf Kalimunda
leraar / lasinstructeur

 “Het door Gered Gereedschap aangeleverde gereedschap is hier amper te krijgen en dan ook nog eens ontzettend duur. Je kunt je dus wel voorstellen dat we heel blij waren toen die gereedschapsets hier aankwamen. Ik ben ze meteen gaan gebruiken in mijn lessen.”

Lees verder