“IK KAN NU TOEKOMSTPLANNEN MAKEN”

Julius Muhwezi, leerling timmerman Villa Maria Hospital Home Care Program

De achttienjarige Julius Muhwezi heeft zijn vader al op jonge leeftijd verloren. Zijn moeder lukt het nauwelijks om rond te komen. “Het dorp waar ik vandaan kom, ligt in een arm district. Veel jongeren zoals ik maken hun school niet af. Ik ben ook van school gegaan. Mijn moeder had het geld niet om mij verder te kunnen laten leren. Net als veel anderen ben ik naar de stad getrokken op zoek naar werk. Maar zonder een schooldiploma of een opleiding in een goed vak kom je in deze stad niet aan de bak.”

Die stad is Masaka in Zuid-Oeganda. Hier heeft het Villa Mariaziekenhuis in het kader van haar Villa Maria Home Care Program diverse vakopleidingen voor jongeren als Julius opgezet. Na een tijd tevergeefs naar werk gezocht te hebben, heeft Julius zich opgegeven voor de opleiding tot timmerman. Dit gaf een boost aan zijn zelfvertrouwen, maar het was teleurstellend dat de lessen in het begin vooral theoretisch waren. “De leraar vertelde ons hoe het werk  gedaan moest worden, maar we konden het niet in de praktijk uitvoeren. Er was niet voldoende gereedschap in de werkplaats.” Daar kwam verandering in toen Gered Gereedschap vorig jaar zeven gereedschapsets voor houtbewerking aanleverde. “Toen dat gereedschap kwam, konden we ook eindelijk ook allemaal praktisch aan de slag. We konden toen echt het vak leren. Ik gebruik het gereedschap ook buiten de lesuren om op bestelling voor klanten meubels en zo te maken. Zo verdien ik nu al wat bij en kan ik geld naar mijn moeder sturen.”

Als hem gevraagd wordt naar zijn toekomstplannen, moet hij glimlachen. “Ik ga niet meer terug naar mijn dorp. Dat is verleden tijd. Ik wil mijn opleiding afronden en hier in de stad een timmermansbedrijf beginnen. Dan kan ik van hieruit mijn moeder en mijn broers en zussen financieel ondersteunen. Mede door het gereedschap dat we gekregen hebben, kan ik nu van die toekomstplannen maken. Vroeger zou ik nooit gedacht hebben dat dat mogelijk was.”

DANKZIJ GERED GEREEDSCHAP KUNNEN WE ONZE BELOFTES NAKOMEN

‘Toen de gereedschapsets en de naaimachines van Gered Gereedschap vorig jaar arriveerden, sprong ik een gat in de lucht.” zegt Davis Ssenabuya, coördinator van het Villa Maria Hospital Home Care Program in Masaka. Dankzij Gered Gereedschap kunnen we nu onze beloftes nakomen. En van een handjevol cursisten is het aantal deelnemers aan onze opleidingen gestegen tot ruim vijftig.

     Masaka, Oeganda
     Leren
     Gereedschap voor scholen
     Autotechniek, houtbewerking, metselen, kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN VILLA MARIA HOSPITAL HOME CARE PROGRAM:

Zij profiteerden van onze steun.


Alex Kaweesi
lasser

 ‘Toen we gereedschap kregen van Gered Gereedschap, kon ik tijdens de les ook praktisch aan de slag. En daar gaat het natuurlijk om. Aan theorie alleen heb je niks.”

Lees verder


Maria Nakyanzi
kleermaakster

 ‘Met de door Gered Gereedschap geleverde naaimachines konden de docenten ons een goede vakopleiding geven. Na mijn opleiding ben ik zelfstandig gaan werken en heb ik geld gespaard om mijn eigen naaimachine te kunnen kopen.”

Lees verder


Yusuf Kalimunda
leraar / lasinstructeur

 “Het door Gered Gereedschap aangeleverde gereedschap is hier amper te krijgen en dan ook nog eens ontzettend duur. Je kunt je dus wel voorstellen dat we heel blij waren toen die gereedschapsets hier aankwamen. Ik ben ze meteen gaan gebruiken in mijn lessen.”

Lees verder


Bukenya Francis
leraar meubelmaken / houtbewerking

 ‘Ik geef les aan jongeren zodat ze een goed vak leren. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen en glijden ze niet af in de criminaliteit. Jongeren die ik les heb gegeven, hebben nu hun eigen timmermansbedrijfje.”

Lees verder