ONZE LEERLINGEN WERKEN NU MET DE BESTE GEREEDSCHAPPEN. DAAR LEREN ZE EEN HOOP VAN.

Yusuf Kalimunda, lasinstructeur / docent metaalbewerking Villa Maria Hospital Home Care Program

“Vorig jaar hebben we van Gered Gereedschap slijp-, boor- en schuurmachines gekregen. Allemaal prima gereedschap dat een grote tijdsbesparing oplevert en de kwaliteit van de eindproducten heeft verhoogd.” Yusuf Kalimunda is een ervaren lasinstructeur en docent metaalbewerking. Hij weet waarover hij praat als hij het over goed gereedschap heeft. “Het door Gered Gereedschap aangeleverde gereedschap is hier amper te krijgen en dan ook nog eens ontzettend duur. Je kunt je dus wel voorstellen dat we heel blij waren toen die gereedschapsets hier aankwamen. Ik ben ze meteen gaan gebruiken in mijn lessen.”


Die lessen geeft Yusuf aan jongeren die een opleiding lassen en metaalbewerking volgen bij het Villa Maria Home Care Program. Sinds 1989 ontwikkelt het Villa Mariaziekenhuis in de Zuid-Oegandese stad Masaka tal van projecten die gericht zijn op de verbetering van de medische, sociale en economische omstandigheden in het district Masaka en twee aangrenzende districten. In het begin ging het vooral om medische zorg en AIDS/HIV-preventie. Later is daar ook het verzorgen van vakopleidingen voor wezen en andere kwetsbare jongeren bijgekomen. Het gebrek aan goed gereedschap was daarbij vaak een bottleneck en daarom waren de door Gered Gereedschap aangeleverde tools meer dan welkom. “Het effect van het nieuwe gereedschap  was meteen te merken,” zegt Yusuf. “We kunnen nu veel efficiënter lesgeven. De praktijklessen zijn nu ook écht praktijklessen. Elke leerling kan nu met goed gereedschap aan de slag. Dat niet alle gereedschap elektrisch is, is ook handig. Dan hebben we niet altijd stroom nodig.”


Yusuf is tevreden over de leerlingen die nu bij hem een opleiding volgen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. “Ze zijn goed bezig met hun vak,” zegt hij glimlachend, “maar ze hebben nog veel begeleiding nodig. Ook na het afronden van hun opleiding houden we de deur open voor oud-cursisten die bij willen leren of hun vaardigheden onderhouden. We willen er ook zeker van zijn dat de vakkennis die ze hier hebben opgedaan niet verloren gaat omdat ze in hun eigen dorp niet aan de slag kunnen. In principe gaan leerlingen hier pas weg als ze hun eigen bedrijfje kunnen starten of als ze bij een bedrijf in dienst komen. Bedrijven die op zoek zijn naar een goede lasser of metaalbewerker weten ons inmiddels te vinden. Ze hebben vertrouwen in ons omdat ze weten dat we goede vaklui afleveren. Het nieuwe gereedschap, dat wij nu in onze lessen gebruiken, verhoogt dat vakmanschap alleen maar. We kunnen onze leerlingen nu met het nieuwste soort gereedschap laten werken. Daar leren ze een hoop van.”

 

DANKZIJ GERED GEREEDSCHAP KUNNEN WE ONZE BELOFTES NAKOMEN’

‘Toen de gereedschapsets en de naaimachines van Gered Gereedschap vorig jaar arriveerden, sprong ik een gat in de lucht.” zegt Davis Ssenabuya, coördinator van het Villa Maria Hospital Home Care Program in Masaka. Dankzij Gered Gereedschap kunnen we nu onze beloftes nakomen. En van een handjevol cursisten is het aantal deelnemers aan onze opleidingen gestegen tot ruim vijftig.

     Masaka, Oeganda
     Leren
     Gereedschap voor scholen
     Autotechniek, houtbewerking, metselen, kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN VILLA MARIA HOSPITAL HOME CARE PROGRAM:

Zij profiteerden van onze steun.


Alex Kaweesi
lasser

 ‘Toen we gereedschap kregen van Gered Gereedschap, kon ik tijdens de les ook praktisch aan de slag. En daar gaat het natuurlijk om. Aan theorie alleen heb je niks.”

Lees verder


Bukenya Francis
leraar meubelmaken / houtbewerking

 ‘Ik geef les aan jongeren zodat ze een goed vak leren. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen en glijden ze niet af in de criminaliteit. Jongeren die ik les heb gegeven, hebben nu hun eigen timmermansbedrijfje.”

Lees verder


Maria Nakyanzi
kleermaakster

 ‘Met de door Gered Gereedschap geleverde naaimachines konden de docenten ons een goede vakopleiding geven. Na mijn opleiding ben ik zelfstandig gaan werken en heb ik geld gespaard om mijn eigen naaimachine te kunnen kopen.”

Lees verder


Muwesi Julius
leerling timmerman

 ‘Ik wil mijn opleiding afronden en hier in de stad een timmermansbedrijf beginnen. Dan kan ik van hieruit mijn moeder en mijn broers en zussen financieel ondersteunen. Mede door het gereedschap dat we gekregen hebben, kan ik nu van die toekomstplannen maken.”

Lees verder