‘DIE NAAIMACHINE, DAT IS GEEN WOONACCESSOIRE MAAR EEN PRODUCTIEMIDDEL!’

Gabriel Rybier, vrijwilliger werkplaats Den Haag

Je kunt heel veel redenen bedenken om donateur van Gered Gereedschap te worden en te blijven. Je kunt ook vrijwilliger worden. Gabriel Rybier (1963) van de werkplaats Den Haag zegt het zo: ‘Mooi dat mensen hun eigen inkomen genereren. Geef geen vis, maar een hengel en leer ze vissen. Of geef een hamer en een opleiding. Hele generaties zijn verdwenen in sommige projectlanden van Gered Gereedschap en dan is het mooi om bij te dragen aan zichtbaar resultaat. Mooier nog dan geld geven als ‘aflaat’ of ‘boetedoening’.

Gabriels werkende leven laat een flinke variatie zien in werkzaamheden en organisaties. Opvallend: altijd techniek, gecombineerd met regelen en organiseren en veel contact met mensen. Hij zit nu ‘tussen twee banen’ waarbij die volgende baan nog niet vaststaat.
Als technisch vakman is er altijd wat te doen, ook als vrijwilliger. Als je ooit middelgrote kopieermachines hebt onderhouden en gerepareerd en daarna veel andere technische klussen hebt gedaan kan je veel.

Gabriel veranderde van Donateur naar Doener: Sinds januari 2018 klust hij twee dagen per week als vrijwilliger aan voornamelijk naaimachines. ‘ Met een mannenclubje, leuk om te doen, je bent er lekker uit en iedereen helpt mee.’ Na een korte inwerkperiode kon hij zelfstandig aan de slag.
Hij zegt:’Het is mooi werk. Het past goed bij mijn eigen levensovertuiging ‘I can fix it’. Niet weggooien maar repareren en zo de circulaire economie ondersteunen. Kijk hier: Een geweldige Singer naaimachine van 1922, compleet met boekjes en aankoopnota erbij. Prachtig! Puntgaaf, niet geoxideerd. Effe technisch wakker maken, beetje olie en klaar. Dat is geen woonaccessoire, da’s een productiemiddel! Die gaat helpen om iemand zelfstandig te maken!’

VERHALEN VAN VRIJWILLIGERS

Marlon Voorn
Pim van de Kraats
Josanne Bouman
Dory van der Meent
Henk Mekenkamp
Henk Kuipers
Hans Dogterom
Guus van Loenen
Henk van Dijk
Paul Visser
Nico Smulders
Gabriel Rybier

BEKIJK DE VIDEO