‘DIE SCHROEF KAN ER ECHT WEL UIT!’

Nico Smulders, vrijwilliger werkplaats Den Haag

Ze zijn er weinig maar ze bestaan echt: vakmannen die hun hele carrière bij een bedrijf werken. Nico Smulders is er zo eentje. Als jong mens van achttien jaar ging hij aan de slag bij Olivetti als reparatie technicus voor typemachines en mechanische rekenmachines. Fijnmechanisch dus,  precies werk, met gevoel.

Er verandert veel in 45 jaar: huwelijk, kinderen, kleinkinderen. Het bedrijf verschoot zes keer van naam, meer elektra, meer elektronica. Typemachines werden computers, rekenmachines ook, er komen geldautomaten. Nico ontwikkelt mee en zet zich als repair engineer in voor klanten en collega’s, geeft trainingen, schrijft handleidingen en houdt van mechanisch werk. Ook thuis: in de hobbykelder staat een arsenaal aan gereedschap, een draaibank en nog veel meer.
Het bedrijf stopt als Nico nog niet met pensioen mag. Dus verplicht solliciteren en bezig blijven. Nico zoekt oud gereedschap op Marktplaats en in de Kringloop maar vindt weinig of niks.

Hij komt bij Gered Gereedschap terecht ( ‘nooit van gehoord’), gaat kijken in de werkplaats Den Haag, wil wat gereedschap kopen ( ‘dat kan niet’) en blijft komen, sinds mei 2018 als vrijwilliger voor twee dagen per week.Nico: ‘Het is echt heel erg leuk. Gemoedelijke sfeer, prima collega’s en we werken samen voor een mooi doel. Ik hoefde niet echt in te werken, ik kon zo meedraaien. Alles wat mechanisch of elektrisch is pak ik aan, van een klein ding tot een flinke grote draaibank.
Er komen bijna dagelijks nieuwe oude spullen binnen uit bijvoorbeeld bouwmarkten, uit het schuurtje van de overleden buurman, of pas nog, uit de werkplaats van de Politie.

Het is dus nooit saai hier. Af en toe kom ik ook voor mij onbekend gereedschap tegen en dat is een bonus. Wat is het? Wat doet het en waarom? De bijzondere komen in ons rariteitenkabinet. Vergis je niet: al dat oude gereedschap is zo goed ontwikkeld en zo goed gemaakt, dat kan je altijd repareren. Echt. Altijd! Alles kan. Kom nou niet bij me aan dat een schroef of moer niet los kan. Die kan los en die komt los. Heerlijk, ik geniet iedere dag. Ik zou wel vijf dagen per week kunnen werken maar ja…er liggen thuis ook nog wat klussen.’

VERHALEN VAN VRIJWILLIGERS

Marlon Voorn
Pim van de Kraats
Josanne Bouman
Dory van der Meent
Henk Mekenkamp
Henk Kuipers
Hans Dogterom
Guus van Loenen
Henk van Dijk
Paul Visser
Nico Smulders
Gabriel Rybier

BEKIJK DE VIDEO