‘HET WERKT HIER NET ZO GOED ALS IN AFRIKA’

Josanne Bouman, vrijwilliger Team Beeld, Landelijk Bureau Amsterdam

Met het gedrukte of digitale GG Bericht voor je realiseer je je dat er nog veel meer van en over Gered Gereedschap online staat. Daar vindt je ook zaken die niet gedrukt worden. Al die posts, tweets, chats, pics and movies komen er niet vanzelf, ook daar werken meerdere vrijwilligers aan. Josanne Bouman is sinds 9 jaar lid van Team Beeld en helpt mee de digitale media (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en de website) actueel te houden qua foto’s.

Vraag @Josanne: Hoe kwam die #click?
‘Die klik kwam via de Vrijwilligerscentrale, hier in Amsterdam. Ik had een whiplash opgelopen en was daardoor enorm prikkelgevoelig geworden. Verder werken in de horeca ging niet. Als vrijwilligerswerk begon ik bij Team Beeld, op een rustige plek, in een kalm tempo, een paar uurtjes per week. Mijn eerste klus: Het fotoarchief online zetten: scannen, zoekteksten schrijven en labellen. Wat een klus was dat zeg! Later ging ik zelf foto’s en filmpjes maken en bewerken’.

Het ging steeds beter, langzaam maar gestaag bouwde Josanne uren en activiteiten uit. ‘Ik ben super dankbaar. Met open armen ontvangen, in eigen tempo werken en daardoor groeide mijn vertrouwen zo veel dat ik weer kon studeren en de arbeidsmarkt weer op kon. Mooi hé? Zo kreeg ik mede door GG een kans op een andere toekomst. GG werkt in Nederland dus net zo goed als in Afrika! Dat spreekt me aan: Leren wat je kan, geen handjes blijven vasthouden maar zelf doen.’

Uitdagend waren die gevallen waarbij er iets gepubliceerd moest worden waarbij er geen of alleen slechte foto’s beschikbaar waren. Dat helpt niet met het goed laten zien van de situatie van de projecten in Afrika. Hoe los je dat op? ‘Nou, met het opzoeken van professionele fotografen ter plaatse. Die geven we nu een betaalde opdracht om een serie foto’s van een project te maken. Ook dat is lokale ondersteuning en zo krijgen wij veel en goede foto’s. Dat is echt een grote stap vooruit en het is vreselijk leuk om te doen’.

Inmiddels is Josanne vergevorderd met de hbo-opleiding voor Diëtiste. ‘ Wie had dat gedacht? 35 jaar oud en weer aan de studie. Ik ben nu stage aan het lopen en het idee is om binnenkort mijn eigen onderneming te starten. Een betaalde baan gaat vóór en dat betekent ook dat ik soms minder en soms geen tijd heb voor GG. Maar bij de maandelijkse meeting zie ik mijn collega’s van team Beeld weer. Ik hoop echt dat ik dat nog lang kan blijven doen’.

VERHALEN VAN VRIJWILLIGERS

Marlon Voorn
Pim van de Kraats
Josanne Bouman
Dory van der Meent
Henk Mekenkamp
Henk Kuipers
Hans Dogterom
Guus van Loenen
Henk van Dijk
Paul Visser
Nico Smulders
Gabriel Rybier

BEKIJK DE VIDEO