‘IK WORD HAPPY VAN HAMERSTELEN!’

Marlon Voorn, vrijwilliger werkplaats Den Haag

Marlon zie je niet zo snel over het hoofd: een expressieve kop, bijna twee meter lang, een enorme smile. Hij is nu 49 ( je zou het niet zeggen met dat afgetrainde lijf- dat komt van het hardlopen, ook zonder schoenen!) en sinds 2005 actief als vrijwilliger voor de werkplaats Den Haag.

Marlon is een aanpakker en een volhouder. ‘Ik ben niet zo van de theorie, van school of van stilzitten. Dat lukt me niet en ik kan het niet goed. Ik moet het hebben van actief aan de slag zijn, met mijn handen. En techniek vind ik echt mooi, dus heb ik het hier prima naar mijn zin.’ Hij heeft inmiddels veel ervaring met vrijwilligerswerk, eigenlijk al vanaf zijn 18ejaar, toen hij met school stopte. Sinds die tijd was hij actief in de tuin van een verzorgingstehuis en op de kinderboerderij in Wateringen. Erg leuk was het meewerken in een fietsenwinkel waar ze bijzondere merken verkochten. ‘Daar leerde ik sleutelen en dat was geweldig. Vooral speciale fietsen opbouwen met verschillende onderdelen en in bijzondere kleuren. Zo bouw je je eigen, speciale fixie.’

Gered Gereedschap Den Haag zoekt vrijwilligers en dat deden ze rond 2005 ook, via een advertentie in een regionale krant. Die zag Marlon en omdat de toenmalige locatie vlakbij was meldde hij zich aan. Marlon:’Ik ben toen komen kijken en had een goede klik met Fred, de werkplaatscoördinator. Eerst meekijken, toen meedoen en daarna zelf proberen. Dat gaat best lekker en zo ben ik lekker bezig met mijn handen, twee dagen per week.

Mijn werk is vooral het sorteren van binnengekomen gereedschappen en het schoonmaken daarvan. Er valt best wat af en dat gaat naar het oud metaal. Dat levert geld op. Wat goed genoeg is maak ik schoon, haal de roest eraf. Soms moet ik wat repareren of aanpassen. Daarna maak ik het verzendklaar voor het project. Van al die schroevendraaiers word ik soms niet zo blij. Hamerstelen opknappen en passend maken: dat is altijd leuk werk. Ik word happy van hamerstelen’.

VERHALEN VAN VRIJWILLIGERS

Marlon Voorn
Pim van de Kraats
Josanne Bouman
Dory van der Meent
Henk Mekenkamp
Henk Kuipers
Hans Dogterom
Guus van Loenen
Henk van Dijk
Paul Visser
Nico Smulders
Gabriel Rybier

BEKIJK DE VIDEO