“DIE NAAIMACHINES ZIJN CRUCIAAL VOOR ONS WERK HIER IN DE STAD”

Op de poort van het Bugembe Women’s Resource Center in Oeganda hangt een bord waarop duidelijk te lezen staat waar het in dit centrum om gaat: Empowerment of Women and Youth.In het kader van die empowerment verzorgt het Women’s Resource Center onder andere een kleermakerscursus voor vrouwen en jongeren uit de armste lagen van de bevolking in de stad Bugembe. Door te leren naaien, breien en borduren kunnen de cursisten na hun opleiding als kleermaakster een eigen inkomen verdienen. Zo wil het Bugembe Women’s Resource Center de vicieuze cirkel van geen of weinig opleiding, zeer laag betaald werk en dus chronische  armoede doorbreken.

Betaalbare cursussen

“We houden de kosten voor deelname aan onze cursussen bewust zo laag mogelijk,” zegt Hope Nabirye, de manager van het centrum. “Vergeleken met andere opleidingscentra hier in de buurt zijn we verreweg het goedkoopst. Iedereen moet de kans hebben om een opleiding bij ons te volgen. Soms leiden we cursisten ook gratis op als ze het cursusgeld niet kunnen betalen.”

Het Bugembe Women’s Resource Center begon in 1995 haar kleermakersopleiding met zeven oude naaimachines. “Die naaimachines waren niet altijd betrouwbaar. Ze liepen vaak vast en moesten regelmatig gerepareerd worden. Toen wij vorig jaar de nieuwe naaimachines van Gered Gereedschap kregen, waren we van een hoop problemen met het uitvallen van machines tijdens de lessen af.”

Grotere motivatie

De komst van de nieuwe naaimachines heeft volgens Hope niet alleen het probleem van uitvallende machines opgelost, maar ook een enorme boost gegeven aan de kwaliteit van de cursussen en de motivatie van de leerlingen. “We hadden veel te weinig naaimachines. Vier leerlingen moesten tijdens de les één machine delen. Geen optimale omstandigheden voor het volgen van een cursus dus,” zegt Hope lachend. “Nu we de machines van Gered Gereedschap hebben, kunnen veel meer leerlingen gelijktijdig een lesopdracht uitvoeren. Iedereen heeft nu de kans om voldoende praktijkervaring op te doen tijdens de lessen. Vroeger haakten cursisten af omdat ze te lang op hun beurt moesten wachten om op een machine aan de slag te gaan. Hun motivatie daalde daardoor vaak tot een nulpunt. Nu is dat wel anders. Veel meer leerlingen maken hun opleiding ook echt af. Sinds we de naaimachines van Gered Gereedschap hebben gekregen, hebben vijftig leerlingen de cursus volledig afgerond. Dat was vroeger ongekend!”

Wasbare inlegkruisjes

“Als de cursisten bij ons klaar zijn met hun opleiding kunnen ze vrijwel alles: van het repareren van een scheur in een broek tot het ontwerpen en naaien van een nieuwe jurk. Al tijdens hun opleiding verdienen de cursisten met die praktijkkennis wat bij. Soms voeren ze ook tegen betaling opdrachten voor externe partijen uit. Eind vorig jaar hebben cursisten van onze opleiding een opdracht van het charitatieve Moon Catchers Project uitgevoerd. Tegen een stukloon van 10 eurocent hebben ze voor die organisatie wasbare inlegkruisjes genaaid. Tienerleerlingen voor wie maandverband of tampons te duur zijn, kunnen die inlegkruisjes tijdens hun menstruatie dragen en dan gewoon doorgaan met naar school gaan en zo. Een mooi project waar wij graag aan meewerkten en onze leerlingen verdienden met het maken van die inlegkruisjes ook nog wat bij.”

Empowerment


Voor Hope houdt empowermentmeer in dan alleen het verzorgen van kleermakerscursussen. Zo worden er onder haar leiding in het Bugembe Women’s Resource Center ook computercursussen gegeven en voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd om kindermishandeling en seksueel misbruik tegen te gaan. “Het gaat ons ook vooral om het veranderen van de mindset van onze cursisten. Dat is onze grootste uitdaging. Veel vrouwen en jongeren die bij ons een cursus gaan volgen, hebben een laag zelfbeeld van zichzelf. Ze denken dat ze mislukkingen zijn en weinig kans hebben om iets aan hun situatie te veranderen. Wij willen ze laten ervaren dat dat niet zo is. Echte empowermentdus. En de naaimachines die we van Gered Gereedschap hebben gekregen, helpen ons daarbij. Door die machines kunnen we een gedegen opleiding aanbieden, waarbij de leerlingen niet alleen een goed vak leren, maar ook hun zelfrespect en zelfvertrouwen terugkrijgen. Sinds de komst van de nieuwe naaimachines hebben we ook een veel betere reputatie als opleidingsinsituut gekregen. De vrouwen en jongeren in de stad hier horen dat ze nu bij ons het kleermakersvak echt goed kunnen leren op perfect werkende naaimachines. Daardoor is het aantal aanmeldingen voor de cursus flink gestegen. Die naaimachines van Gered Gereedschap zijn cruciaal voor ons werk in deze stad.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Uitstekende praktijkopleiding kleermaken voor 50 jonge vrouwen.

OVERIGE DETAILS

     Bugembe, Oeganda
     Leren
     Naaimachines voor vakonderwijs
     Vakgebied: kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN BUGEMBE WOMEN’S GROUP

Zij profiteerden van onze steun.


Maria Caroline Nakafero
Lerares kleermaken

 ‘Als je iemand een vak leert, geef je hem of haar ook een baan’

Lees verder


Rebecca Mutesi
Leerling kleermaken

Eerst waste ik kleding en nu verkoop ik kleding’

Lees verder


Hajara Nakisayi
Leerling kleermaken

‘Waar ik ook heen ga, ik kan mezelf nu onderhouden.’

Lees verder

PROJECT IN BEELD