‘WAAR IK OOK HEEN GA, IK KAN MEZELF NU ONDERHOUDEN’

Hajara Nakisayi, leerling kleermaken Bugembe Women’s Group

“Toen ik vijftien was, vonden mijn vader en moeder dat ik wel genoeg geleerd had en geld moest gaan verdienen. Vier jaar geleden ben ik dus gestopt met school en ben ik gaan werken.” Hajara Nakisayi haalt een klosje wit garen uit een doosje en zet het op de garenpen van de naaimachine voor haar.

Van pindasjouwster tot kleermaakster

“Ik heb van alles gedaan. Zoals met zakken pinda’s gesjouwd. Dat was zwaar werk. Als mijn zwager me niet had opgegeven voor deze cursus had ik dat misschien nu nog gedaan. Gelukkig had hij net voordat ik bij hem en mijn zuster op bezoek kwam hier in Bugembe van de cursus kleermaken in het Women’s Resource Center gehoord. Dat leek hem wel iets voor mij en hij heeft me toen voor die cursus ingeschreven. Ik ben blij dat hij dat gedaan heeft.”

Hajara volgt de cursus kleermaken bij het Women’s Resource Center in de Oegandese stad Bugembe. Sinds 1995 richt deze organisatie zich op de verbetering van de sociale en financiële situatie van vooral vrouwen en jongeren in deze stad en haar directe omgeving. De cursus kleermaken waar Hajara’s zwager haar voor ingeschreven heeft, is een van de projecten van het Bugembe Women’s Resource Center op dit gebied. Hajare volgt de cursus nu bijna zeven maanden. Eerdere cursisten kregen les op zeven oude naaimachines die steeds vastliepen en gerepareerd moesten worden. Vorig jaar heeft Gered Gereedschap tien machines aangeleverd die in Nederland grondig door onze vrijwilligers zijn gecontroleerd en gereviseerd. Hajara heeft duidelijk voordeel van deze nieuwe naaimachines bij haar opleiding. Anders dan haar voorgangsters hoeft zij niet te wachten op haar beurt om een van de machines te kunnen gebruiken voor een lesopdracht. “Ik heb een hoop geleerd sinds mijn eerste cursusdag. Een vak als dit leren, is heel wat beter dan het sjouwen met zakken pinda’s. En het betaalt ook beter. Kleding die ik hier tijdens de lessen maak, kan ik verkopen en daarmee verdien ik geld om voor mezelf te zorgen. Wat ik overhoud, stuur ik naar huis.”

Groeiend zelfvertrouwen

Vanaf het begin van haar cursus, is Hajara heel gemotiveerd om zoveel mogelijk vakkennis op te doen. “Ik heb een goede lerares die mij in die zeven maanden ontzettend veel heeft geleerd. Door deze cursus heb ik weer het gevoel dat ik mijn leven een bepaalde kant op kan sturen. Toen ik van school ging, was ik dat gevoel kwijt. Door deze cursus heb ik weer zelfvertrouwen. Waar ik ook heen ga, ik kan mezelf nu onderhouden.”

‘DIE NAAIMACHINES ZIJN CRUCIAAL VOOR ONS WERK HIER IN DE STAD’

Empowerment of Women and Youth, daar draait het om bij het Women’s Resource Center in Bugembe, Oeganda. Onder andere door een kleermakerscursus voor vrouwen en jongeren uit de armste lagen van de bevolking. ‘De levering van nieuwe naaimachines door Gered Gereedschap heeft een enorme boost gegeven aan de kwaliteit van de cursussen en de motivatie van de leerlingen’ zegt Hope Nabirye, de manager van het centrum. 

     Bugembe, Oeganda
     Leren
     Naaimachines voor scholing
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN BUGEMBE WOMEN’S GROUP

Zij profiteerden van onze steun.


Maria Caroline Nakafero
Lerares kleermaken

 ‘Als je iemand een vak leert, geef je hem of haar ook een baan’

Lees verder


Rebecca Mutesi
Leerling kleermaken

Eerst waste ik kleding en nu verkoop ik kleding’

Lees verder


Hajara Nakisayi
Leerling kleermaken

‘Waar ik ook heen ga, ik kan mezelf nu onderhouden.’

Lees verder