‘ALS JE IEMAND EEN VAK LEERT, GEEF JE HEM OF HAAR OOK EEN BAAN’

Maria Caroline Nakafero, lerares kleermaken Bugembe Women’s Group 

Naast een goede kokkin is Maria Caroline Nakafero ook een ervaren kleermaakster. Sinds twee jaar werkt ze als lerares kleermaken bij het Bugembe Women’s Resource Center. Deze Oegandese organisatie verzorgt onder andere vakopleidingen voor vrouwen en jongeren in de stad Bugembe. Velen van hen moeten zien rond te komen van een euro per dag. Om hun economische positie te verbeteren, kunnen ze bij het Bugembe Women’s Resource Center een kleermakersopleiding volgen waarbij Maria hun de kneepjes van het vak leert. Dat laatste is volgens Maria een stuk gemakkelijker geworden sinds Gered Gereedschap vorig jaar tien naaimachines heeft aangeleverd. “Toen ik hier begon met lesgeven hadden we maar zeven oude machines. Voor drie of vier leerlingen was er maar één machine beschikbaar. Dat was eigenlijk geen doen. Het was altijd een hele puzzel om iedereen toch zoveel mogelijk de kans te geven om de praktijkopdrachten uit te voeren. Toch moesten leerlingen vaak lang wachten en daardoor raakten ze gedemotiveerd. Nu heeft elke cursiste haar eigen machine en kan in haar eigen tempo werken. Dat is natuurlijk een hele verbetering.”

Moderne machines

“En die oude naaimachines liepen ook om de haverklap vast.” Maria schudt met haar hoofd als ze terugdenkt aan de problemen die ze met de oude machines had. “Steeds ging er weer eentje stuk. De machines van Gered Gereedschap zijn technisch perfect in orde. We gebruiken ze nu bijna een jaar en we hebben er nog geen een hoeven te laten repareren. Het zijn ook veel krachtigere en modernere machines. Hier in Oeganda gebruiken we vooral naaimachines van Singer. Omdat er bij de door Gered Gereedschap geleverde machines naaimachines van andere merken zaten en bovendien ook verschillende modellen kunnen mijn leerlingen nu leren werken met andere soorten machines. Ik heb daardoor zelf ook een hoop bijgeleerd,” zegt Maria lachend. “Met de machines van Gered Gereedschap kan ik nu patronen naaien die op die oude machines niet mogelijk waren. Daarop kon je alleen maar in een rechte lijn stikken, hahaha.”

Persoonlijke groei

Voor Maria als docente bij het Bugembe Women’s Resource Center aan de slag ging, werkte ze in een kantoor. “Dat was een heel andere wereld. Als je les geeft, ontmoet je zoveel nieuwe mensen! Je helpt mensen ook echt om als persoon te groeien. Ze zeggen weleens: als je iemand een vak leert, geef je hem of haar ook een baan. Dat is waar. De naaimachines van Gered Gereedschap maken het ons mogelijk om vrouwen hier een vak te leren en ze daarmee de mogelijkheid te geven om hun eigen geld te verdienen. Daar wil ik Gered Gereedschap voor bedanken.”

‘DIE NAAIMACHINES ZIJN CRUCIAAL VOOR ONS WERK HIER IN DE STAD’

Empowerment of Women and Youth, daar draait het om bij het Women’s Resource Center in Bugembe, Oeganda. Onder andere door een kleermakerscursus voor vrouwen en jongeren uit de armste lagen van de bevolking. ‘De levering van nieuwe naaimachines door Gered Gereedschap heeft een enorme boost gegeven aan de kwaliteit van de cursussen en de motivatie van de leerlingen’ zegt Hope Nabirye, de manager van het centrum. 

     Bugembe, Oeganda
     Leren
     Naaimachines voor scholing
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN BUGEMBE WOMEN’S GROUP

Zij profiteerden van onze steun.


Rebecca Mutesi
Leerling kleermaken

Eerst waste ik kleding en nu verkoop ik kleding’

Lees verder


Hajara Nakisayi
Leerling kleermaken

‘Waar ik ook heen ga, ik kan mezelf nu onderhouden.’

Lees verder


Maria Caroline Nakafero
Lerares kleermaken

 ‘Als je iemand een vak leert, geef je hem of haar ook een baan’

Lees verder