“DIE OPLEIDING BLIJKT VOOR MIJ EEN GESCHENK UIT DE HEMEL TE ZIJN GEWEEST!”

COWA Vocational Training Centre verzorgt al ruim dertig jaar, met steun van Gered Gereedschap, vakopleidingen op het gebied van hout- en metaalbewerking voor kansarme jongeren in Kampala, Oeganda. Jackson Kyabene is een van de leerlingen die bij COWA het vak geleerd heeft. 

“Ik had nooit gedacht dat ik meubelmaker zou worden, laat staan dat ik een eigen bedrijf zou gaan beginnen,” zegt Jackson Kyabene. Dat Jackson ooit de mede-eigenaar van een  meubelmakersbedrijf zou worden, lag inderdaad niet in de lijn der verwachting  toen hij als kind uit een arm Oegandees gezin uit huis ging en onder voogdij werd geplaatst. Zijn voogden zorgden ervoor dat hij de basisschool kon afmaken. Van het afronden van zijn middelbare school is het echter nooit gekomen, omdat zijn voogden vonden dat Jackson beter een vakopleiding kon gaan doen. “Daar was ik het helemaal niet mee eens,” zegt Jackson lachend. “Maar ik kon er weinig tegen inbrengen. Ze waren tenslotte mijn voogden. En zo ben ik door hen aan de opleiding tot timmerman en meubelmaker begonnen.”

Goed gereedschap

Jackson is opgeleid tot gediplomeerd timmerman en meubelmaker bij COWA in de Oegandese hoofdstad Kampala. Al ruim dertig jaar verzorgt deze organisatie vakopleidingen op het gebied van hout- en metaalbewerking voor kansarme jongeren in Oeganda. Gered Gereedschap steunt haar daarbij. Zo gebruikte Jackson tijdens zijn opleiding gereedschappen en machines die door Gered Gereedschap gedoneerd zijn. “Dat heeft absoluut geholpen bij mijn opleiding,” zegt Jackson. “Ik realiseer me nu nog beter dan toen hoe belangrijk goed gereedschap is om een vak goed te kunnen leren. En het door Gered Gereedschap geleverde gereedschap is gewoon heel goed.”

Tegenzin en motivatie

Hoewel hij met enige tegenzin aan zijn opleiding begon, kreeg Jackson er gaandeweg meer plezier in.  “Het hoofd van de opleiding is daarbij heel belangrijk voor me geweest. Hij heeft me steeds gesteund en gemotiveerd. Mede door hem begon ik het steeds leuker te vinden om met hout te werken en zelf dingen te maken.” Ook de stages bij verschillende bedrijven, die onderdeel uitmaakten van de opleiding, werkten motiverend: “Ik leerde daardoor veel bij en deed ervaring op met verschillende technieken van houtbewerking. Mijn vakkennis kreeg daardoor een enorme boost.”

Startup

In mei 2020 is Jackson met Moses Ssembatya, een vriend van de opleiding bij COWA, een timmer- en meubelmakersbedrijf begonnen: Jacks Unique Furniture and Interior Designing. Om de kosten voor het huren van een bedrijfsruimte uit te sparen, mogen ze tegen betaling van een laag huurbedrag gebruik maken van een deel van de timmerwerkplaats van COWA. “Dat heeft ons erg geholpen bij het opstarten van ons bedrijf. Het was niet makkelijk om voldoende startkapitaal bij elkaar te krijgen. Door een gift van mijn oudere broer hadden we uiteindelijk voldoende geld in kas om van start te gaan.”

Zoals voor elke startup was het voor Jacks Unique Furniture and Interior Designing een hele uitdaging om naamsbekendheid op te bouwen en een klantenkring te creëren. “We zijn daar nu nog druk mee bezig,” zegt Jackson. “We hebben inmiddels al een aantal meubels in opdracht gemaakt. Langzaam maar zeker leren de mensen hier ons bedrijf  kennen. Na een moeilijke start gaat het nu eigenlijk best goed.”

Geschenk uit de hemel

Nu de eerste horde genomen is, durft Jackson te dromen over een mooie toekomst voor zijn bedrijf. “We willen van Jacks Unique Furniture and Interior Designing hét adres in Oeganda voor timmerklussen en de productie van meubilair in opdracht maken. Mijn droom is dat we in de komende jaren gaan groeien en steeds meer goede, getalenteerde timmerlieden en meubelmakers in dienst kunnen nemen, die bij ons hun salaris kunnen verdienen en zo in hun eigen onderhoud en dat van hun familie kunnen voorzien. Dat ik nu met mijn bedrijf mijn eigen inkomen verdien, heeft mij persoonlijk een enorm gevoel van onafhankelijkheid gegeven. Ik hoef nu niet meer mijn hand op te houden bij mijn voogden of wie dan ook. Hoewel ik er eerst helemaal geen zin in had, blijkt die door hen voor mij uitgekozen opleiding dus eigenlijk een geschenk uit de hemel te zijn geweest.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Versterken van praktijkonderwijs, stimuleren ondernemerschap.

OVERIGE DETAILS

     Kampala, Oeganda
     Leren
     Gereedschap voor vakonderwijs
     Vakgebied: hout- en metaalbewerking

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN COWA VOCATIONAL TRAINING CENTRE

Zij profiteerden van onze steun.


Jackson Kyabene 
Timmerman

 ‘Die opleiding blijkt voor mij een geschenk uit de hemel te zijn geweest!

Lees verder


Moses Ssembatya 
Timmerman

 ‘Onze zaak moet het beste timmer- en meubelmakersbedrijf in Oeganda worden!

Lees verder

Joseph Lubega 
Leerling houtbewerking

 ‘Ik werk graag met hout!

Lees verder

PROJECT IN BEELD