‘ONZE ZAAK MOET HET BESTE TIMMER- EN MEUBELMAKERSBEDRIJF IN OEGANDA WORDEN!’

Moses Ssembatya, Timmerman, Kampala, Oeganda

De tweeëntwintigjarige Moses Ssembatya is een van de naar schatting 2,7 miljoen  wezen in Oeganda. Omdat hij merkte dat het voor zijn voogd steeds moeilijker werd om het schoolgeld te betalen voor hem en de andere kinderen in het pleeggezin waarin hij opgroeide, besloot Moses zelf van school te gaan en een vakopleiding te gaan doen. “De financiële situatie was thuis zo dat ik dacht: ik kan beter een vak gaan leren dan verder studeren. Met het diploma van een goede vakopleiding op zak kun je altijd je eigen brood verdienen. En dat wilde ik graag: mijn eigen geld verdienen, niet afhankelijk zijn.”

Omwenteling

Moses schreef zich in bij de timmermans- en meubelmakersopleiding van COWA in Kampala. “Die opleiding bij COWA heeft mijn leven veranderd. Het is echt een omwenteling geweest. Ik heb zoveel geleerd tijdens die opleiding: het maken van stoelen, banken, bedden, tafels, keukenblokken, deuren, raamkozijnen, vloeren en noem maar op. Door die opleiding ben ik een volleerd timmerman en meubelmaker geworden.”

Eigen bedrijf

Tijdens zijn opleiding leerde Moses Jackson Kyabene kennen. Jackson volgde dezelfde cursus en nadat ze hun diploma hadden gekregen, besloten ze in mei 2020 samen een timmermans- en meubelmakersbedrijf te beginnen. Met hulp van Jacksons broer kregen ze het beginkapitaal bij elkaar en konden ze van start. “We hadden onze diploma’s op zak, het geld bij elkaar en mochten een deel van de timmerwerkplaats van COWA huren. Nu moesten we alleen nog klanten zien te vinden. Dat was in het begin niet makkelijk. Maar nadat de eerste opdrachten binnenkwamen, begon het te lopen. We moeten het hebben van mond-tot-mondreclame. Kwaliteit is daarbij belangrijk. We doen ons uiterste best om producten van een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren, want als klanten tevreden zijn, vertellen ze dat door aan anderen. Onze zaak moet het beste en bekendste timmer- en meubelmakersbedrijf in Oeganda worden. Dat is mijn droom.”

BETERE PRAKTIJKONDERWIJS EN STIMULEREN ONDERNEMERSCHAP

     Kampala, Oeganda
     Versterken vakonderwijs en ondernemerschap
    Levering gereedschap en machines
     Hout- en metaalbewerking

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN COWA VOCATIONAL TRAINING CENTRE

Zij profiteerden van onze steun.


Jackson Kyabene 
Timmerman

 ‘Die opleiding blijkt voor mij een geschenk uit de hemel te zijn geweest!

Lees verder


Moses Ssembatya 
Timmerman

 ‘Onze zaak moet het beste timmer- en meubelmakersbedrijf in Oeganda worden!

Lees verder

Joseph Lubega 
Leerling houtbewerking

 ‘Ik werk graag met hout!

Lees verder

PROJECT IN BEELD