‘ZONDER DEZE OPKNAPWERKPLAATS ZOUDEN ZE MAAR MOEILIJK ROND KUNNEN KOMEN’

Tonny Ssali, Manager Opknapwerkplaats CSH, Mpigi Oeganda

Niemand kan zeggen dat het Tony Ssali aan doorzettingsvermogen en ambitie ontbreekt. Na zijn middelbare schooltijd is hij economie gaan studeren en heeft daarin zijn masterdiploma behaald. Ook heeft hij een post-doctorale opleiding pedagogiek afgerond. Een hele prestatie voor een kind uit een arm Oegandees gezin. “Zonder de hulp van Children’s Sure House had ik dat allemaal niet kunnen doen. Zij hebben mijn schoolopleiding en mijn studie bekostigd. En nu werk ik hier in Mpigi als manager in de opknapwerkplaats die Children’s Sure House samen met Gered Gereedschap heeft opgezet.”

Tony gaat achter zijn computer zitten en laat een foto van een container zien. “Dit is een van de twee containers die vanuit Nederland door Gered Gereedschap naar ons gestuurd zijn. Er zaten allerlei soorten apparatuur en gereedschap in. Vooral de machines en de gereedschappen die gebruikt konden worden om apparatuur en ander gereedschap te kunnen herstellen en op te knappen waren belangrijk, want dat is het primaire doel van deze werkplaats: het opknappen van gereedschap voor hergebruik. Het grootste deel van de hier gerepareerde en weer gebruiksklaar gemaakte gereedschap gaat naar vakscholen en startende ondernemers. Een klein deel verhuren of verkopen we in Kampala. Daarmee betalen we de kosten van de werkplaats en het salaris van het personeel. Ook dekken we de kosten door zelf producten te maken.

Naast een afdeling voor het opknappen van gereedschap hebben we ook een kleermakersafdeling en een afdeling voor houtbewerking. Er bestaat een goede kans dat we binnenkort op de kleermakersafdeling uniformen gaan maken voor overheidsinstanties als de politie en scholen. Daar zijn we nu over in onderhandeling. Omdat we van Gered Gereedschap ook lasapparatuur en gereedschap en apparatuur voor automonteurs hebben gekregen, zijn we bezig met de oprichting van een laswerkplaats en een werkplaats voor het repareren van auto’s. We zijn in overleg met het Ministry for Gender, Labour and Social Development over de mogelijkheid dat onze leerlingen na hun opleiding hier een door de overheid erkend certificaat kunnen ontvangen.  Ja, we staan geen moment stil,” zegt Tony lachend.

“De deur staat hier voor iedereen open. We willen zoveel mogelijk jongeren in deze regio een kans geven hier een vak te leren. Zo werken we bijvoorbeeld ook samen met het Ministry for Prisons. Jonge gedetineerden krijgen hier een vakopleiding, zodat ze na het uitzitten van hun straf meer kans maken op een gewone baan en niet terugvallen in de criminaliteit. Hoewel deze opknapwerkplaats eigenlijk pas open is, merk je nu al hoe belangrijk hij is voor de mensen in de omgeving. Iedereen die in de werkplaats actief is, krijgt een salaris uit de opbrengsten van de verhuur en verkoop van het opgeknapte gereedschap en herstelde apparatuur. Dat geldt voor de mensen die met het opknappen van het gereedschap bezig zijn, maar bijvoorbeeld ook voor de kokkinnen. Zonder deze opknapwerkplaats zouden ze maar moeilijk rond kunnen komen. Nu verdienen ze hier hun geld. Met hun eigen handen.”

GEREEDSCHAP OPKNAPPEN, OOK LOKAAL IN OEGANDA

Als aanvulling op onze werkplaatsen in Nederland knapt Gered Gereedschap ook gereedschap op in Oeganda. Met die werkplaatsen daar zorgen we voor directe werkgelegenheid. De opgeknapte gereedschappen worden ingezet voor versterking van het lokale praktijkonderwijs en stimuleren van ondernemerschap. Een win-win situatie! 

     Mpigi, Oeganda
     Ondernemerschap
     Gereedschap voor scholen en ondernemers
     Techniek, Gereedschap opknappen

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT MPIGI

Zij profiteerden van onze steun.


Martin Mpanga
directeur Childrens Sure House

 ‘Dat gereedschap is de basis voor alles. Daarmee bieden we op vele manieren mensen een mooie toekomst!’

Lees verder


Tonny Ssali
manager

‘Zonder die opknapwerkplaats zouden ze maar moeilijk rond kunnen komen.’

Lees verder


Edward Nkwatsibwe
medewerker

‘Door mijn werk in de opknapwerkplaats kan ik mijn gezin onderhouden!’

Lees verder


Daniel Kashilingi
technisch manager

‘We hebben hier alles in huis om het gereedschap te herstellen en op te knappen!’

Lees verder

PROJECT IN BEELD