‘ONDER DE INDRUK VAN DE PROFESSIONALITEIT EN VAKKENNIS!’

Adriaan Los, Chauffeur voor Gered Gereedschap bij De Baanderij

Tijdens de 22 jaar dat hij in Nepal verbleef als zendeling en bouwkundig opzichter bij scholen, zag Adriaan Los met eigen ogen hoe nijpend het tekort aan goed handgereedschap is. Hoe professionele materialen het verschil kunnen maken tussen een leven in armoede en een zelfstandig bestaan, heeft hij persoonlijk ervaren. “In Nepal ontmoette ik een meisje dat getrouwd was met een blinde man. Zij moest als naaister de kost verdienen, maar had geen geld voor een naaimachine. Samen met mijn zus heb ik haar toen een naaimachine gegeven. Dat was letterlijk haar brood, zonder die machine had zij niets om van te leven.”

Hoe mooi dat hij zich nu, eenmaal weer terug in Nederland, aan de andere kant kan inzetten voor de opleiding van goede vakmensen in Afrika met goed functionerende gereedschappen. Sinds een aantal jaar doet Adriaan vrijwilligerswerk als chauffeur voor Gered Gereedschap. Zo nu en dan wordt hij opgeroepen voor een rit langs de werkplaatsen om daar de opgeknapte gereedschappen op te halen. Meestal gaat de reis richting Noord-Holland en Groningen. Zijn basis voor het vertrek van de ritjes met de bus is De Baanderij in Gouda, de logistieke partner van Gered Gereedschap.

Adriaan kwam in contact met Gered Gereedschap via De Baanderij, die voor zijn eigen verhuizing vanuit Nepal hun spullen weer terug naar Nederland vervoerde. “Op een gegeven moment waren ze op zoek naar vrijwilligers. Daar had ik wel oren naar, maar vanwege een polsoperatie kon ik geen zwaar sjouwwerk doen. Ik heb een groot rijbewijs, dus gaf aan dat ik wel kon rijden. Zodoende ben ik hier als chauffeur terechtgekomen.”

Onderweg geniet Adriaan van het contact met de vrijwilligers bij de werkplaatsen. Het valt hem op hoe professioneel alles is ingericht. “Ik ben onder de indruk van de technische kennis en precisie waarmee de gereedschappen worden opgeknapt. Het zijn stuk voor stuk vakmensen. Neem Gered Gereedschap Voorst, waar de naaimachines worden klaargemaakt. Het ziet er daar echt fantastisch uit!”

VERHALEN VAN VRIJWILLIGERS

Marlon Voorn
Pim van de Kraats
Josanne Bouman
Dory van der Meent
Henk Mekenkamp
Henk Kuipers
Hans Dogterom
Guus van Loenen
Henk van Dijk
Paul Visser
Nico Smulders
Gabriel Rybier

BEKIJK DE VIDEO