‘BLIK OP ONEINDIG EN GAAN!’

Johan Vlaardingerbroek, Chauffeur voor Gered Gereedschap bij De Baanderij

Johan Vlaardingerbroek is chauffeur voor Gered Gereedschap bij De Baanderij in Gouda, de logistieke partner van Gered Gereedschap. Elke eerste en derde maandag van de maand kruipt hij als vrijwilliger achter het stuur van de Volkswagen bus met aanhanger, die wekelijks door Nederland rijdt om de opgeknapte gereedschappen op te halen bij de werkplaatsen.

Met een achtergrond als internationaal chauffeur is Johan helemaal op zijn plek in zijn vrijwilligersrol bij De Baanderij. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar hij reed ruim 10 jaar met bloemen in zijn vrachtwagen op Italië. Ook bij De Baanderij is hij geen onbekende. Eerder vervoerde hij voor hen diverse ladingen naar havens door heel Europa.

Meestal gaat de rit eerst richting Amsterdam. Daarna door naar Heiloo en vervolgens richting het noorden, naar Groningen. “Als ik weer een dag achter het stuur mag, kan ik daar echt van genieten. Rijden is voor mij ontspanning. Vooral als ik voorbij Utrecht ben, is het lekker rustig en kan ik flink doorrijden. Dan is het blik op oneindig en gaan!”

Waar hij ook van geniet, is het contact met de vrijwilligers bij de werkplaatsen. “Na het laden van de gereedschapskisten doen we samen even een bakkie koffie of een boterham. Daarna moet ik snel weer door, want veel tijd om te blijven hangen is er niet.” Wat dit werk voor hem zinvol maakt? “Het idee dat het gereedschap en de naaimachines hier jarenlang door mensen zijn gebruikt, vervolgens door vrijwilligers zijn opgeknapt, daarna door mij naar Gouda worden gebracht en straks in Afrika weer opnieuw worden gebruikt om een bestaan mee op te bouwen.”

VERHALEN VAN VRIJWILLIGERS

Marlon Voorn
Pim van de Kraats
Josanne Bouman
Dory van der Meent
Henk Mekenkamp
Henk Kuipers
Hans Dogterom
Guus van Loenen
Henk van Dijk
Paul Visser
Nico Smulders
Gabriel Rybier

BEKIJK DE VIDEO