‘KAN NIET BESTAAT NIET!’

Pim van de Kraats, Algemene leiding werkplaats Nijkerk

Pim van de Kraats werkt als vrijwilliger bij de werkplaats van Gered Gereedschap in Nijkerk. Als een van de oprichters is hij sinds de start in 2001 betrokken bij deze locatie. Pim heeft de algemene leiding en is onder andere verantwoordelijk voor de eindcontrole van al het gereedschap dat de werkplaats verlaat. In het dagelijks leven is Pim bouwkundig opzichter bij een woningstichting.

“In 2001 plaatste mijn buurman een advertentie in de krant waarin hij op zoek was naar vrijwilligers voor het opzetten van een Gered Gereedschap werkplaats voor de regio Nijkerk. Ik was op dat moment op zoek naar een zinvolle invulling van mijn vrije tijd en voelde er wel wat voor. Van huis uit heb ik altijd geleerd dat je alles kunt. “Kan niet” bestaat niet. Dit werk past goed bij mij. Je bent concreet met iets bezig. Heel anders dan de collectebus, waar je alleen maar je bijdrage in stopt en verder niet direct ergens aan werkt.”

Vrijheid

Ik vind de vrijheid van werken fijn en het bezig zijn met je handen. Natuurlijk moet binnen die vrijheid het werk wel gedaan worden, maar het feit dat je daar zelf invulling aan kunt geven en er niet iemand op je vingers staat mee te kijken, maakt het voor mij extra leuk. Het bezig zijn met mijn handen is voor mij een goede tegenhanger van mijn dagelijkse werkzaamheden, waarbij ik vooral anderen controleer en niet degene ben die zelf het werk uitvoert.”

Trots op de werkplaats

“Dit voelt toch wel een beetje als “mijn” werkplaats. We werken hier met een leuke groep mensen en het is fijn dat alles lekker draait. Wat de projecten betreft, ik ben iedere keer weer trots op elk project. Veel voldoening geven de bedankjes met foto van de ontvangers uit het land van bestemming. We hebben eens aan een project gewerkt waarbij kinderen in Dierenpark Amersfoort in het kader van duurzame activiteiten onze kisten beschilderden. Later ontvingen we een foto uit Kenia waarop je een vrachtwagen rond zag rijden met de kleurrijke kisten. Het is erg leuk om op die manier ons werk weer terug te zien.”

VERHALEN VAN VRIJWILLIGERS

Marlon Voorn
Pim van de Kraats
Josanne Bouman
Dory van der Meent
Henk Mekenkamp
Henk Kuipers
Hans Dogterom
Guus van Loenen
Henk van Dijk
Paul Visser
Nico Smulders
Gabriel Rybier

BEKIJK DE VIDEO