‘DOOR MIJN WERK IN DE OPKNAPWERKPLAATS KAN IK MIJN GEZIN ONDERHOUDEN!’

Edward Nkwatsibwe, Medewerker opknapwerkplaats CSH, Mpigi Oeganda

“Drie maanden geleden werkte ik nog in Kampala bij Baboons Art Planet,” zegt Edward Nkwatsibwe. “Ik werk graag met met hout en bij Baboons Art Planet maakte ik allerlei ambachtelijke producten. Dat was niet altijd makkelijk, want voor veel klussen was er niet het juiste gereedschap of was het beschikbare gereedschap eigenlijk niet goed genoeg. Dat is een van de redenen dat dat bedrijf ermee ophield. Ik raakte werkloos. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om hier in de opknapwerkplaats van Children’s Sure House en Gered Gereedschap in Mpigi  te  werken. Omdat ik al veel ervaring had, ben ik voorman van de afdeling houtbewerking geworden.” Met zijn collega’s maakt Edward op deze afdeling onder andere muurdecoraties en sleutelhangers die lokaal en in het buitenland verkocht worden. “Een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor het bekostigen van de werkplaats en een deel krijgen wij als salaris. Zo kan ik mijn gezin onderhouden en het schoolgeld voor mijn zoon betalen.”

Edward helpt ook mee bij het opknappen en herstellen van het door Gered Gereedschap  aangeleverde apparatuur en gereedschap, dat grotendeels zal worden geschonken aan vakopleidingen in Oeganda en waarvan de rest door Children’s Sure House zal worden verkocht of verhuurd om daarmee de kosten van de werkplaats te dekken. “We hebben van Gered Gereedschap een grote hoeveelheid machines en gereedschap gekregen. Die worden door ons hier in de werkplaats gecontroleerd en indien nodig hersteld en weer klaargemaakt voor hergebruik.” Edward pakt een boormachine van de werkbank en houdt hem omhoog. “Kijk, deze boormachine uit de container van Gered Gereedschap gebruiken wij nu hier op de afdeling houtbewerking. Met die boormachine verdienen mijn collega’s en ik nu ons geld en kunnen zo voor onze gezinnen zorgen. En omdat het zo een goede boormachine is, kunnen we er ook betere producten mee maken, waardoor we ook meer verdienen. Voor de vaklieden die het door ons opgeknapte gereedschap gereedschap huren of kopen geldt hetzelfde. En de leerlingen die les krijgen met dat gereedschap krijgen een opleiding met betere tools dan ik ooit zelf gekregen heb. Zo heeft iedereen voordeel van de opening van deze opknapwerkplaats.”

GEREEDSCHAP OPKNAPPEN, OOK LOKAAL IN OEGANDA

Als aanvulling op onze werkplaatsen in Nederland knapt Gered Gereedschap ook gereedschap op in Oeganda. Met die werkplaatsen daar zorgen we voor directe werkgelegenheid. De opgeknapte gereedschappen worden ingezet voor versterking van het lokale praktijkonderwijs en stimuleren van ondernemerschap. Een win-win situatie! 

     Mpigi, Oeganda
     Ondernemerschap
     Gereedschap voor scholen en ondernemers
     Techniek, Gereedschap opknappen

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN UIT MPIGI

Zij profiteerden van onze steun.


Martin Mpanga
directeur Childrens Sure House

 ‘Dat gereedschap is de basis voor alles. Daarmee bieden we op vele manieren mensen een mooie toekomst!’

Lees verder


Tonny Ssali
manager

‘Zonder die opknapwerkplaats zouden ze maar moeilijk rond kunnen komen.’

Lees verder


Edward Nkwatsibwe
medewerker

‘Door mijn werk in de opknapwerkplaats kan ik mijn gezin onderhouden!’

Lees verder


Daniel Kashilingi
technisch manager

‘We hebben hier alles in huis om het gereedschap te herstellen en op te knappen!’

Lees verder

PROJECT IN BEELD