“JE LEERT HIER NIET ALLEEN EEN VAK”

Rehema Maulid, Cursiste, Regional Vocational Training Center, Dar es Salaam, Tanzania

“Of ik mijn vrienden zou aanraden om hier een cursus te komen volgen?”  De negentienjarige Rehema Maulid moet lachen om deze vraag. “”Natuurlijk!” zegt ze. “En niet alleen om een vak te leren.” Eerder tijdens ons gesprek heeft ze verteld hoe ze van de middelbare school was gegaan zonder diploma en geen idee had hoe het nu verder moest. Haar vader heeft ze nooit gekend. Haar ouders scheidden kort voor haar geboorte. Haar moeder kon daarna maar moeilijk rondkomen. Er was thuis altijd geld te weinig. Rehema had het gevoel dat ze op een doodlopend spoor terecht gekomen was toen ze na drie jaar haar middelbare schoolopleiding moest afbreken, omdat haar moeder de kosten niet meer kon opbrengen. “Toen ik  van school ging, wist ik dat ik mijn droom om onderwijzeres te worden verder wel kon vergeten. Hoe het verder moest? Ik had geen idee. Ik was stuurloos. Die studiebeurs kwam als een godsgeschenk.”

Stroomuitval

Rehema kreeg een studiebeurs aangeboden om een korte kleermakersopleiding  te volgen in het Regional Vocation Training Center (VETA) in Dar Es Salaam. In januari van dit jaar is ze aan de cursus begonnen en is zelf nog het meest verbaasd over wat ze in de afgelopen maanden al allemaal heeft geleerd: “Een paar maanden geleden wist ik nog van niks en nu kan ik schooluniformen stikken, rokken naaien en jurken maken. Ik heb in de afgelopen maanden heel veel geleerd. Dat we hier les krijgen op deze nieuwe machines heeft daarbij natuurlijk geholpen.” Rehema wijst naar de naaimachine die voor haar op tafel staat. “Dit is een elektrische naaimachine. Die gebruiken ze ook in kledingfabrieken. Ik werk het liefst op dit soort machines. Maar ja, soms valt de stroom uit en moet ik verder werken op een handnaaimachine. Dat hoort er allemaal bij,” zegt ze lachend.

Motivatie

De naaimachines die Rehema tijdens haar praktijklessen gebruikt, zijn vorig jaar gedoneerd door Gered Gereedschap. “Ze waren er al toen ik aan de cursus begon. Wat dat betreft, heb ik geluk gehad. Ik kon meteen met goede machines aan de slag. Dat werkt ontzettend motiverend. En dat was wat ik nodig had: motivatie. Ik heb natuurlijk veel praktische dingen hier geleerd, maar net zo belangrijk is dat ik weer een doel heb. Ik wil de opleiding hier met een certificaat afronden en daarna verder gaan in het vak. Het liefst open ik na mijn opleiding een eigen bedrijfje. Er valt goed geld te verdienen in de kledingbranche. Natuurlijk zou ik mijn vrienden aanraden om hier een cursus te gaan volgen. En niet alleen om een vak te leren. Vooral ook omdat je hier leert hopen en dromen.”

 

‘ZONDER EEN GOEDE VAKOPLEIDING KOM JE NERGENS’

“Het dagelijks leven is hier een strijd, weet je,” zegt Violet Fumbo van RVTC in Dar es Salaam Tanzania, “Zeker als je geen werk hebt. Mensen komen hier van heinde en ver naartoe om een opleiding te kunnen volgen, want ze weten allemaal: zonder een goede vakopleiding kom je nergens. En zonder de naaimachines van Gered Gereedschap zouden we ze zo een opleiding niet kunnen geven. Zo simpel is het.”

     Dar Es Salaam, Tanzania
     Leren
     Naaimachines voor onderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN REGIONAL VOCATIONAL TRAINING CENTER DAR ES SALAAM

Zij profiteerden van onze steun.

Asia Botea
area supervisor

‘Zelfvertrouwen en hoop zijn de basis voor een betere toekomst!’

Lees verder

Eliud Orwa
docent

‘Vroeger kon ik hier alleen maar van dromen!’

Lees verder

Rehema Maulid
cursiste

‘Je leert hier niet alleen een vak’

Lees verder

Stuma Mkangama
cursiste

‘Mijn moeder is nu hoopvoller over mijn toekomst dan ooit’

Lees verder

Suzana Joseph
cursiste

“Die nieuwe naaimachines helpen mij om mijn droom waar te kunnen maken”

Lees verder