“DIE NIEUWE NAAIMACHINES HELPEN MIJ OM MJN DROOM WAAR TE KUNNEN MAKEN”

Suzana Joseph, cursiste, Regional Vocational Training Center, Dar es Salaam, Tanzania

Op de middelbare school droomde de achttienjarige Suzana Joseph ervan om verpleegster te worden. Hoewel haar ouders haar graag hadden willen laten doorleren, hadden ze simpelweg niet genoeg geld om een volledige vervolgopleiding voor haar te kunnen betalen. Na vier jaar kwam daarom voor Suzana een einde aan haar middelbare schoolopleiding. Om haar ouders financieel te ontlasten, ging ze bij haar grootouders wonen. Na een periode van twijfel, onzekerheid en nadenken over de toekomst, hoorde ze dat in het Regional Vocation Training Center (VETA)  in Dar Es Salaam een korte cursus kleding maken en ontwerpen werd gegeven. “Dat sprak mij meteen aan. Het centrum van VETA in Dar Es Salaam staat zeer goed aangeschreven. Ik had het gevoel dat ik met het volgen van die opleiding weer concreet aan mijn toekomst kon gaan werken. Toen ik mijn ouders vertelde dat ik me voor de cursus kleding maken wilde opgeven, reageerden ze meteen heel enthousiast. Dat was voor mij een extra motivatie om mij aan te melden voor de opleiding.”

Spoelen

Toen Suzana aan haar cursus begon, waren kort daarvoor een groot aantal door Gered Gereedschap aan het opleidingscentrum gedoneerde naaimachines gearriveerd. “Ik viel met mijn neus in de boter. Vanaf de eerste cursusdag kon ik mijn praktijkopdrachten uitvoeren op die nieuwe machines. Het is vooral fijn om op de elektrische naaimachines te werken. Alles gaat zo soepel, zo makkelijk. Alleen de spoelen veroorzaken af en toe problemen. Ik ben niet zo handig in het vervangen van de garen. Ook andere leerlingen hebben daar problemen mee. Maar de machines op zich zijn fantastisch. Op school droomde ik ervan om een top-verpleegster te worden. Nu droom ik ervan om een top-kleermaakster te worden. En die nieuwe naaimachines helpen mij om die droom waar te kunnen maken.”

 

‘ZONDER EEN GOEDE VAKOPLEIDING KOM JE NERGENS’

“Het dagelijks leven is hier een strijd, weet je,” zegt Violet Fumbo van RVTC in Dar es Salaam Tanzania, “Zeker als je geen werk hebt. Mensen komen hier van heinde en ver naartoe om een opleiding te kunnen volgen, want ze weten allemaal: zonder een goede vakopleiding kom je nergens. En zonder de naaimachines van Gered Gereedschap zouden we ze zo een opleiding niet kunnen geven. Zo simpel is het.”

     Dar Es Salaam, Tanzania
     Leren
     Naaimachines voor onderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN REGIONAL VOCATIONAL TRAINING CENTER DAR ES SALAAM

Zij profiteerden van onze steun.

Asia Botea
area supervisor

‘Zelfvertrouwen en hoop zijn de basis voor een betere toekomst!’

Lees verder

Eliud Orwa
docent

‘Vroeger kon ik hier alleen maar van dromen!’

Lees verder

Rehema Maulid
cursiste

‘Je leert hier niet alleen een vak’

Lees verder

Stuma Mkangama
cursiste

‘Mijn moeder is nu hoopvoller over mijn toekomst dan ooit’

Lees verder

Suzana Joseph
cursiste

“Die nieuwe naaimachines helpen mij om mijn droom waar te kunnen maken”

Lees verder