‘IK WIL DE BESTE KLEDINGONTWERPER VAN KAMPALA WORDEN!’

Brenda Nakakande, student St. Padro Pio Integrated Skills Training Center, Kampala, Oeganda

Brenda is een pittige jongedame van 16. Zij brak haar schoolloopbaan al vroeg af en is drop-out van de Primary Seven. Vergelijk dat met de Nederlandse basisschool, groep 8. Ze is nooit begonnen aan de middelbare school. Nu is ze student aan de Mode en Design afdeling van het St. Padre Pio Integrated Skills Training Center in Kampala, Oeganda.

We ontmoeten haar in haar klas, waar ze met 5 andere studenten bezig is om een korte broek in elkaar te zetten. Brenda zegt: ‘Ik ben hier gekomen om veel te leren over het maken van kleding. Ik wil weten hoe je kleding ontwerpt en hoe je van je ontwerp een echt kledingstuk maakt. Mijn tante gaf me het advies om hier naar school te komen en deze studie te doen. En dat heeft ze goed gezien!’

Hoewel ze niet veel formeel onderwijs heeft gevolgd kan ze de lessen hier prima volgen. Praktische uitleg, veel oefenen en goede begeleiding zorgen ervoor dat Brenda en haar klasgenoten het vak kunnen leren.

Met een glimlach gaat Brenda verder: ‘Heel snel al kon ik zelf wat kleding maken. Ik heb thuis wat stukken gemaakt en ook al verkocht! Mijn tante kocht een naaimachine voor me die ik gebruik om wat werk voor mensen te doen en er geld mee te verdienen. Je snap dat ik erg blij en dankbaar ben voor alle vaardigheden die ik hier heb geleerd. En ik ben nog niet klaar!

Hier worden we opgeleid om zowel handmatige als elektrische naaimachines te gebruiken. Die handmatige zijn gemakkelijker te bedienen wanneer je net begint, met de elektrische kan je sneller en makkelijker werken. Daarmee kan je moeilijker en betere ontwerpen maken die niet met de handmatige machines gemaakt kunnen worden. We hebben genoeg naaimachines om op te oefenen. Elke leerling heeft zijn of haar machine om te oefenen en te leren. Daar ben ik blij mee, want daarom kwam ik naar deze opleiding. Ik doe mijn best om de beste kledingontwerper van heel Kampala te worden!’

BETERE PRAKTIJKONDERWIJS VOOR KLEERMAKERS

     Kampala, Oeganda
     Versterken vakonderwijs
    Levering naaimachines
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN ST. PADRE PIO INTEGRATED SKILLS TRAINING CENTRE

Zij profiteerden van onze steun.


Sharon Diddy 
Leerling kleermaken

 ‘Deze opleiding is erg marktgericht. Je ziet dat mensen die deze opleiding volgen betere kansen krijgen om voor zichzelf te beginnen!

Lees verder


Brenda Nakakande 
Leerling kleermaken

 ‘Ik wil de beste kledingontwerper van Kampala worden!

Lees verder


Florence Namwanje 
Instructeur

 ‘Extra motivatie en uitdaging!

Lees verder

Nicolas Yiga 
Directeur

 ‘We leren vooral praktische vaardigheden zodat ze zelf een inkomen kunnen verdienen. Sommigen krijgen een baan, en anderen beginnen hun eigen bedrijf. Prachtig, daar doen we het voor!

Lees verder

PROJECT IN BEELD