‘EXTRA MOTIVATIE EN UITDAGING!’

Florence Namwanje, instructeur St. Padro Pio Integrated Skills Training Center, Kampala, Oeganda

Florence is alweer anderhalf jaar instructeur in het opleidingscentrum. Dat doet ze vol overgave. Op het zwarte schoolbord tekent ze opgewekt alle onderdelen van een sportbroek, met de maten en afmetingen. Gewapend met een meetlint controleert ze vervolgens haar leerlingen. Kloppen de patronen? Heb je alle onderdelen goed uitgeknipt uit papier? Kan je verder met stoffen knippen? Is er een naaimachine beschikbaar?

En dan krijg je op een mooie dag een flinke uitbreiding naaimachines in je leslokaal. Wat betekent dat voor je leerlingen en voor jezelf, als opleider? Florence zegt met glimmende ogen: ‘Voordat we deze extra machines kregen, was het lesgeven een beetje moeilijk. Het nam zo veel tijd in beslag om een ​​taak uit te voeren, omdat we echt niet voldoende naaimachines hadden om allemaal tegelijkertijd praktijkervaring op te doen. Sommige leerlingen zouden nog moeten beginnen, anderen waren al klaar en weer anderen moesten halverwege wachten tot hun collega’s klaar waren voordat ze aan hun praktische sessies zouden beginnen. En dus…wachten, afleiding, concentratieverlies, minder motivatie en slechtere kwaliteit.

Dan gaat het leerproces echt niet optimaal. Het kost dan zó veel tijd om met alle leerlingen een onderdeel te behandelen en af te ronden. Dan duurt het ook langer om het te begrijpen en dat motiveert de studenten natuurlijk niet. Maar toen we die naaimachines van Gered Gereedschap via UGAPRIVI kregen…dat was echt zo’n mooie stap vooruit! Ik heb mijn lessen aangepast en de studenten leren nu veel vlotter. Elke leerling heeft de kans om op een naaimachine te werken en je geeft ze allemaal les in plaats van instructies te geven in groepjes. Veel beter en veel leuker! ”

Ze zegt verder: “En wat maakt het een verschil! Dat motiveert echt! Het werkt sneller en studenten bereiken het niveau waar ze met elektrische machines leren werken veel eerder. Sommige handelingen, zoals knoopsgaten maken, zijn moeilijk te doen met handmatige machines. Een elektrische doet dat beter. Daarvan hadden we er ééntje en nu zes. Die machines zetten we ook in voor het volgende niveau: het meten en maken van maatwerk kleding! Daar kunnen we nu veel van onze studenten praktische vaardigheid mee laten opdoen. Dat kan je echt alleen maar doen als je goede en voldoende elektrische naaimachines hebt. En die hebben we nu, dankzij UGAPRIVI en Gered Gereedschap.”

BETERE PRAKTIJKONDERWIJS VOOR KLEERMAKERS

     Kampala, Oeganda
     Versterken vakonderwijs
    Levering naaimachines
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN ST. PADRE PIO INTEGRATED SKILLS TRAINING CENTRE

Zij profiteerden van onze steun.


Sharon Diddy 
Leerling kleermaken

 ‘Deze opleiding is erg marktgericht. Je ziet dat mensen die deze opleiding volgen betere kansen krijgen om voor zichzelf te beginnen!

Lees verder


Brenda Nakakande 
Leerling kleermaken

 ‘Ik wil de beste kledingontwerper van Kampala worden!

Lees verder


Florence Namwanje 
Instructeur

 ‘Extra motivatie en uitdaging!

Lees verder

Nicolas Yiga 
Directeur

 ‘We leren vooral praktische vaardigheden zodat ze zelf een inkomen kunnen verdienen. Sommigen krijgen een baan, en anderen beginnen hun eigen bedrijf. Prachtig, daar doen we het voor!

Lees verder

PROJECT IN BEELD