“DIT CENTRUM GEEFT JONGEREN WEER HOOP”

Hoewel Dodoma sinds 1973 de hoofdstad van Tanzania is, blijft Dar es Salaam met haar ruim vier miljoen inwoners de grootste en economisch belangrijkste stad in dit Oost-Afrikaanse land. In Temeke, een district ten zuiden van deze miljoenenstad, staat het Temeke Vocational Training Center. In dit centrum worden verschillende vakopleidingen gegeven aan jongeren.

Een van de drijvende krachten achter het Temeke Vocational Training Center is de vijftigjarige Rukia Hashimu. Als wij haar in het centrum bezoeken, legt ze net een van de cursisten uit hoe de Singer naaimachine werkt die het centrum twee jaar geleden van Gered Gereedschap gekregen heeft. De machine wordt gebruikt voor de gratis opleiding tot kleermaker die het centrum verzorgt.“DIt is een van de zesendertig naaimachines die we van Gered Gereedschap gekregen hebben,” zegt Rukia. “Zonder die machines zouden we onze kleermakerscursus nooit van de grond gekregen hebben. We kunnen hier de leerlingen wel van alles theoretisch uitleggen en steunen en motiveren, maar zonder goede naaimachines om mee aan de slag te gaan, kom je natuurlijk nergens.” Rukia laat aan de cursiste zien hoe je een nieuwe klos garen op de machine bevestigd. “Als je het een paar keer gedaan hebt, wordt het routine,” zegt ze bemoedigend. Niet lang daarna snort de machine tevreden bij het stikken van een zoom. “Zo, nu hebben we even de tijd om wat te praten,” zegt Rukia. Ze loopt met ons naar een paar stoelen in de hoek van het klaslokaal.

Tweede kans

“Ik ben hier begonnen in 2006 als lerares en coördinatrice. Het centrum is opgericht door Halima, een vrouw hier uit de streek. Zij zag hoe veel jongeren hun schoolopleiding niet afmaakten omdat er thuis niet genoeg geld was om het schoolgeld te betalen. En eenmaal van school af was er ook geen weg meer terug voor ze. Door dit centrum op te richten, wilde Halima ze een tweede kans geven op een goede toekomst. Toen we met de kleermakerscursus begonnen, hadden we tachtig leerlingen en nu staan er zo een honderdvijftig cursisten bij ons ingeschreven. Ons centrum staat goed aangeschreven hier in de gemeenschap. Mensen staan te dringen om hun kinderen hier een opleiding te laten volgen.”

Een soort moeder

Rukia staat elke ochtend om vier uur op en gaat dan naar het centrum om eten te koken voor de cursisten. “Mijn man is vorig jaar overleden en nu sta ik er alleen voor. Zelf heb ik twee kinderen, maar ik beschouw de leerlingen in het centrum ook een beetje als mijn kinderen. Ik ben een soort moeder voor ze,” zegt ze lachend. De cursussen in het centrum beginnen om half negen ‘s ochtends en eindigen om twee uur ‘s middags. Het Temeke Vocational Training Center is door de Tanzaniaanse overheid erkend als centrum voor beroepsopleidingen. Daardoor kan men de cursisten in een tweejarige cursus gratis opleidingen aanbieden op het gebied van kleding maken, elektronica en houtbewerking. “Dat de cursussen gratis zijn, is ook wel nodig,” zegt Rukia. “De kosten voor een opleiding zouden voor de cursisten anders niet op te brengen zijn. Sommige leerlingen hebben zelfs niet genoeg geld om met het openbaar vervoer te reizen en zijn vaak uren onderweg om lopend naar het centrum te komen. Dat geeft wel aan hoe gemotiveerd ze zijn.”

Hoop

Rukia loopt even weg om wat uit te leggen aan een cursiste die bezig is een mouw te stikken. Als ze weer terug komt, zegt ze: “De naaimachines van Gered Gereedschap zijn voor ons ontzettend belangrijk. Door die machines kunnen de cursisten vanaf de eerste dag van hun opleiding praktische ervaring opdoen en al gauw wat bijverdienen. Zo ervaren ze meteen hoe belangrijk en nuttig een goede vakopleiding is. Dit centrum geeft jongeren weer hoop. Alleen al het zien van de naaimachines lijkt ze nieuwe energie te geven. Het enthousiasme van de leerlingen slaat ook over op ons, docenten. Een betere motivatie om dit werk te doen, is er niet. Een kans op een betere toekomst: daar draait het hier om en Gered Gereedschap helpt ons daarbij.”

WAT HEBBEN WE BEREIKT?

     Versterking van het vakonderwijs in Temeke, Dar Es Salaam. Honderden jongeren krijgt nu de kans een kleermakersopleiding te volgen. Dit biedt een goede kans op een beter leven zonder armoede.

OVERIGE DETAILS

     Temeke, Dar Es Salaam, Tanzania
     Versterking vakonderwijs
     Naaimachines voor praktijkonderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN TEMEKE VOCATIONAL TRAINING CENTER

Zij profiteerden van onze steun.

Adam Aly Matimbwa
cursist

‘Dit centrum opent voor mij deuren naar een betere toekomst!’

Lees verder

Beatrice Charles
cursiste

‘Ik heb het gevoel dat ik meer met mijn leven kan doen!’

Lees verder

Mfule Joseph
lerares

‘Hun motivatie om een vak te leren, is fantastisch!’

Lees verder

Olivia Paulo Zakaria
cursiste

 ‘Hier heb ik weer geleerd te dromen!’

Lees verder

Salama Masoud Selemani
cursiste

 ‘Ik wil een eersteklas kleermaakster worden!’

Lees verder

PROJECT IN BEELD