“HUN MOTIVATIE OM EEN VAK TE LEREN, IS FANTASTISCH

Mfule Joseph, cursiste kleermaken, Temeke Vocational Training Center, Tanzania


Mfule Joseph is sinds een paar maanden lerares textielbewerking aan het Temeke Vocational Training Center in Tanzania. In dit centrum ten zuiden van de grote stad  Dar Es Salaam worden gratis vakopleidingen gegeven aan kansarme jongeren in het district Temeke. Zestig leerlingen volgen op dit moment de cursus waar Mfule’s lessen kleermaken en textielbewerking onderdeel van zijn.

Meer naaimachines

“Toen ik hier begon viel me al meteen op dat er meer naaimachines zijn dan op de school waar ik eerder les gegeven heb. Door de hulp van Gered Gereedschap is het aantal naaimachines gestegen van drie tot zesendertig. Dat is nogal een verschil!” zegt Mfule, wijzend naar de naaimachines in het schoollokaal. “Het is prachtig dat we die machines in huis hebben voor de praktijklessen. De cursisten kunnen meteen toepassen wat ik ze heb uitgelegd. Zo leren zo veel beter en sneller het vak en komen met hun ruime praktijkervaring makkelijker aan werk als ze de cursus hier hebben afgerond. Sommige cursisten zijn al na een paar maanden ervaren genoeg om wat geld te verdienen met naai- en verstelwerk voor klanten hier in de buurt.”

Motivatie

Dat de meeste cursisten dat geld goed kunnen gebruiken, weet Mfule maar al te goed: “Het merendeel van onze cursisten heeft het moeilijk. Sommige leerlingen lopen dagelijks vijftien kilometer om naar het opleidingscentrum te komen. Ze hebben geen geld voor de bus. Veel van mijn leerlingen zijn wees.” Mfule zucht even diep. “Maar als ze hier zijn, merk je niks aan ze. Hun motivatie om een vak te leren en iets van hun leven te maken, is fantastisch. Dat werkt ook voor mij inspirerend.”

‘DIT CENTRUM GEEFT JONGEREN WEER HOOP!’

Een van de drijvende krachten achter het Temeke Vocational Training Center is Rukia Hashimu: ‘Toen we met de kleermakerscursus begonnen, hadden we tachtig leerlingen en nu staan er zo een honderdvijftig cursisten bij ons ingeschreven. Ons centrum staat goed aangeschreven hier in de gemeenschap. Mensen staan te dringen om hun kinderen hier een opleiding te laten volgen, zeker sinds de steun van Gered Gereedschap!’

     Temeke, Dar Es Salaam, Tanzania
     Leren
     Naaimachines voor onderwijs
     Kleermaken

Steun vakmensen in ontwikkelingslanden

MEER PERSOONLIJKE VERHALEN VAN TEMEKE VOCATIONAL TRAINING CENTER

Zij profiteerden van onze steun.

Adam Aly Matimbwa
cursist

‘Dit centrum opent voor mij deuren naar een betere toekomst!’

Lees verder

Beatrice Charles
cursiste

‘Ik heb het gevoel dat ik meer met mijn leven kan doen!’

Lees verder

Mfule Joseph
lerares

‘Hun motivatie om een vak te leren, is fantastisch!’

Lees verder

Olivia Paulo Zakaria
cursiste

 ‘Hier heb ik weer geleerd te dromen!’

Lees verder

Salama Masoud Selemani
cursiste

 ‘Ik wil een eersteklas kleermaakster worden!’

Lees verder